Εθελοντής δότης μυελού των οστών «XΑΡΙΣΕ ΖΩΗ» σε ασθενή της Αμερικής

Askos_Sillogis_Mosheumatos

 

Μια γέφυρα ζωής με την Αμερική δημιουργήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ), όταν ένας ακόμη εθελοντής δότης μυελού των οστών από τη δεξαμενή του Κέντρου ενημέρωσης και προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) – «Χάρισε Ζωή», βρέθηκε συμβατός με έναν ασθενή στην Αμερική που έπασχε από καρκίνο του αίματος και του δώρισε το πολύτιμο μόσχευμα, το οποίο θα του χαρίσει νέα ελπίδα ζωής.

Σήμερα, η Ελλάδα, δυστυχώς, εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Μόνο 1 στους 1000 Έλληνες έχει δηλωθεί ως εθελοντής δότης, όταν 1 στους 8 Κύπριους είναι δότης. Αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη διάθεσης προσφοράς των Ελλήνων, αλλά στην έλλειψη ενημέρωσης. Λίγοι γνωρίζουν ότι η συλλογή μοσχεύματος σε περίπτωση που ο δότης κληθεί να «Χαρίσει Ζωή» μπορεί να πραγματοποιηθεί με λήψη των απαραιτήτων κυττάρων από το αίμα, χωρίς να είναι πια απαραίτητη η παρακέντηση. Η ανάγκη για εθελοντές δότες είναι τεράστια, προκειμένου να βρεθεί ο ΕΝΑΣ ΣΥΜΒΑΤΟΣ δότης ανάμεσα στους 25 εκατ. εθελοντές δότες παγκοσμίως, ο οποίος θα έχει το προνόμιο να «Χαρίσει Ζωή» σε έναν συνάνθρωπό του που πάσχει από καρκίνο του αίματος, όπως λέμφωμα ή λευχαιμία (τον πιο συνήθη καρκίνο στα παιδιά).

Το ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» ενημερώνει και εγγράφει εθελοντές δότες μυελού των οστών καθημερινά σε ολόκληρη της Ελλάδα. Ήδη μέσα από τις δράσεις του από το 2013 οκτώ εθελοντές δότες του ΚΕΔΜΟΠ στάθηκαν τυχεροί και κλήθηκαν να «Χαρίσουν Ζωή» σε συνάνθρωπους τους.

Για να μάθετε πώς κι εσείς μπορείτε να βοηθήσετε έναν ασθενή με καρκίνο του αίματος, επισκεφθείτε το www.xarisezoi.gr ή να καλέστε στο τηλ. 2610 997 510 (Δευτ.-Παρ. 9πμ.-4μμ.).