Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών: Χαρίσατε Ζωή… Ευχαριστούμε πολύ!

Το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών. Η παγκόσμια κοινότητα αριθμεί 30 εκατομμύρια δότες – αριθμός που φαντάζει μεγάλος αλλά είναι πολύ μικρός για κάποιο συνάνθρωπο μας που αγωνιά να βρει τον συμβατό του δότη με πιθανότητα 1 στις 100.000. Με αφορμή την ημέρα αυτή θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους, να δείξουμε πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο ένας άνθρωπος για τη ζωή του άλλου, να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ενημερωθεί και να πάρει μέρος στην αλυσίδα ζωής που καθημερινά σώζει ζωές ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο!

 

 

 

Στόχος αυτής της ημέρας δεν είναι μόνο να ευχαριστήσουμε τον κάθε δότη μυελού των οστών, αλλά και να ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο για πράγματα που άθελα του αγνοεί. Το ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» έχει εγγράψει περισσότερους από 45.000 δότες στο Παγκόσμιο Μητρώο Δοτών, από τους οποίους περισσότεροι από 52 έχουν ήδη δωρίσει μόσχευμα, χαρίζοντας ζωή, στις μισές περιπτώσεις σε Έλληνες ασθενείς. Κάθε 1.000 δότες και μια ζωή! Το νούμερο των Ελλήνων δοτών είναι ακόμα μικρό. Στόχος είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου 200.000 δοτών που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την εύρεση δότη σε κάθε Έλληνα ασθενή!

 

Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη σε αυτόν τον εθνικό στόχο. Εορταστικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης και προσέλκυσης με σύνθημα «Πάρε μέρος στην αλυσίδα – Γίνε και εσύ δότης» πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα το διάστημα 15-17 Σεπτεμβρίου, όπου σχηματίστηκε συμβολικά και η αλυσίδα της ζωής – μία ιδέα που ξεκίνησε το 2015 οπότε και θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα και ενισχύεται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών!

 

 

Ενδεικτικά, δράσεις έγιναν από την Αλεξανδρούπολη ως τα Χανιά, στην Κοζάνη, στην Άρτα, στα Γιαννιτσά, στην Άμφισσα, στην Καλαμάτα, στον Βόλο, στην Καρδίτσα, στην Χαρίεσσα, στη Βέροια, στην Πάτρα και αλλού! Θα ακολουθήσουν και ποικίλες άλλες δράσεις όλο τον χρόνο.

 

 

Ευχαριστώ! Η μόνη λέξη που μπορούμε όλοι να πούμε στους 52 δωρητές μας που χάρισαν ζωή! Ευχαριστώ! Στους 45.000 δότες μας που ίσως κληθούν να σώσουν μία ζωή!

Μάθε πώς μπορείς κι εσύ να Χαρίσεις Ζωή εδώ: www.xarisezoi.gr ή στο 2610 96 91 64

Συνεχίζουμε μαζί, γιατί κάθε ζωή μετράει!