ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΖΩΗΣ: Σύλλογος “Φλόγα” – ΚΕΔΜΟΠ “Χάρισε Ζωή”

Floga1

Μία ξεχωριστή εκδήλωση με έντονες συγκινήσεις και ηχηρά μηνύματα για τον καρκίνο στα παιδιά, τη δωρεά μυελού των οστών και τον εθελοντισμό, πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», τμήμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) – «Χάρισε Ζωή», την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015, στο ξενοδοχείο Patras Palace.

Με μήνυμα «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΖΩΗΣ: Χαρίζω – Κερδίζω», η εκδήλωση είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο στα παιδιά, κυρίως τη λευχαιμία -τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου στα παιδιά- και την προώθηση της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών προκειμένου παιδιά με λευχαιμία να βρίσκουν έγκαιρα το συμβατό δότη που θα τους χαρίσει και πάλι νέα ελπίδα ζωής.

Floga2
Αφορμή για τη μοναδική αυτή βραδιά ήταν η εγκαινίαση της σημαντικής «Συμμαχίας Ζωής» μεταξύ των δύο οργανισμών για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Η πρόεδρος του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ» Μαρία Τρυφωνίδη ανακοίνωσε τη διάθεση, εκ μέρους του Συλλόγου του ποσού των 500.000 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων 10.000 νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών, που θα εγγράψει το ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή». Μέσα από την κοινή αυτή προσπάθεια η εθνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών θα διευρυνθεί άμεσα, αυξάνοντας τις πιθανότητες ακόμα περισσότεροι ασθενείς με λευχαιμία, και άλλες μορφές καρκίνου του αίματος, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά, σε επείγουσα ανάγκη μεταμόσχευσης να βρουν το συμβατό τους δότη.

Παρουσιάζοντας επιγραμματικά το έργο της «ΦΛΟΓΑΣ» επισήμανε τα εξής:

  • Κτίσαμε το «Σπίτι των Παιδιών μας» όπου φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν
  • παιδιά από όλη την Ελλάδα για όσο διάστημα πρέπει να παραμείνουν για τη
  • θεραπεία τους στα ογκολογικά τμήματα της Αθήνας.
  • Εφαρμόζουμε «Νοσηλεία στο σπίτι».
  • Τα τελευταία χρόνια η Φλόγα έχει δαπανήσει πάνω από 4.000.000 € σε ιατρικό εξοπλισμό, ανακαινίσεις τμημάτων, χρηματοδότηση εξειδικευμένων ιατρικού προσωπικού και πολλά άλλα. Πολλές άλλες δωρεές μικρότερης αξίας στα δύο παιδιατρικά Νοσοκομεία και το ΕΛΠΙΔΑ.
  • Η «ΦΛΟΓΑ» αναλαμβάνει επιπλέον το κόστος για την απασχόληση 5 επιπλέον ιατρών για ένα ακόμα χρόνο, δηλαδή, συνολικά χρηματοδοτεί 2 ιατρούς σε κάθε ένα από τα τρία Ογκολογικά Τμήματα του ΕΛΠΙΔΑ (συν. 6), ιατρούς στη Μονάδα Μεταμόσχευσης και 3 ιατρούς στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Αγλαΐα Κυριακού. Το κόστος ξεπερνάει τις 375.000 €.
  • Διαθέτουμε κοινωνικό ταμείο για τις οικογένειες.

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Είμαστε μια χούφτα γονείς με μοναδικούς πόρους τις προσφορές ευαισθητοποιημένων φίλων & φορέων χωρίς Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Η αγκαλιά της Φλόγας είναι πολύτιμη γι’ αυτούς που την έχουν ανάγκη, την ώρα που την έχουν ανάγκη. Την αγκαλιά αυτή, την άνοιξαν οι γονείς του χτες για τους γονείς του σήμερα και θα τη συνεχίσουν οι γονείς χωρίς καμία υλική αμοιβή μόνο από αγάπη στα παιδιά τους».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ

«Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη λευχαιμία παρελθόν», υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής, Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών ΠΓΝΠ και του ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης.

Το ΚΕΔΜΟΠ παρά το σύντομο χρόνο της ζωής του αριθμεί 11.000 εθελοντές δότες μυελού των οστών και ήδη 9 χάρισαν ζωή σε αντίστοιχο αριθμό πασχόντων. Το νούμερο των δοτών της δεξαμενής του ΚΕΔΜΟΠ, που συμπληρώνει περίπου ένα χρόνο από τότε που οι εθελοντές δότες της έχουν μπει στην παγκόσμια δεξαμενή, είναι αξιοσημείωτο αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι ασθενείς δεν βρίσκουν συμβατό δότη παρότι η παγκόσμια δεξαμενή αριθμεί 25 εκατομμύρια υποψηφίους δότες. Αυτό σημαίνει ότι η δεξαμενή αυτή πρέπει να αυξηθεί και ιδιαίτερα στη χώρα μας που εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Μόνο 1 στους 1000 Έλληνες έχει δηλωθεί ως εθελοντής δότης, όταν 1 στους 8 Κύπριους είναι δότης.

ΑΝΝΗ ΚΩΣΤΟΥΡΟΥ

Η κ. Άννη Κωστούρου, μητέρα μεταμοσχευθέντα παιδιού, του Γιώργου, και μέλος της «ΦΛΟΓΑΣ» συγκλόνισε με την κατάθεση της προσωπικής της εμπειρίας. Μάλιστα αναγέννησε το γιο της αφού του έγινε η ίδια δότρια μυελού των οστών και του χάρισε το πολύτιμο δώρο για την επιβίωσή του.

Έντονες συγκινήσεις προκάλεσε η σύντομη ομιλία του Γιώργου που έστειλε μήνυμα ζωής στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και κάλεσε τους εκατοντάδες παρευρισκομένους να ενταχθούν στην τράπεζα των εθελοντών δοτών μυελού των οστών του ΚΕΔΜΟΠ.

Floga3

Την εκδήλωση συντόνισε ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια», κ. Χαράλαμπος Μπονάνος ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών, Αρχιμανδρίτης π. Χριστόφορος Μυτιλήνης, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αντώνης Χαροκόπος, και η Πρύτανις Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Μήνυμα απέστειλε και ο Υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Floga4

Η εκδήλωση δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη στήριξη από τους χορηγούς και υποστηρικτές που ήταν η οικογένεια Γιαννάτου ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Patras Palace, η οικογένεια Τίγκα για την ηχητική υποστήριξη, ο Παναγιώτης και η Ελισάβετ Ανθοπούλου για την φωτογραφική κάλυψη, το τυπογραφείο Κωνσταντινόπουλος και ο διευθυντής του ατελιέ της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» Κωνσταντίνος Γαλανόπουλος για τη σχεδίαση των αφισών και των προσκλήσεων.

Γιατί για να κάνουμε την παιδική λευχαιμία παρελθόν, χρειαζόμαστε εσένα…
www.floga.org.gr       www.xarisezoi.gr