Με τα λόγια εθελοντών που δώρισανΜόλις ενημερώθηκα ότι είμαι συμβατή,  αμέσως δέχθηκα να προχωρήσω στη δωρεά μυελού των οστών, καθώς το θεώρησα ηθική υποχρέωσή μου. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι το ίδιο εύκολη για κάθε συμβατό δότη.

Ν.Θ, δωρήτρια μοσχεύματος


Η δωρεά μυελού των οστών ήταν μια τιμητική στιγμή, και μου έδωσε τεράστια χαρά να χαρίσω κάποιες ώρες από την καθημερινότητα μου για να  ζήσει ένας συνάνθρωπος μου . Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, ο καθένας μπορεί να βοηθήσει. Εγώ νιώθω ευλογημένος.

Λ.Χ., δωρητής μοσχεύματος

 


Τα λόγια είναι περιττά. Από το πουθενά μπορεί να σου δοθεί η δύναμη να σώσεις κυριολεκτικά έναν συνάνθρωπο σου. Αυτό από μόνο του είναι θείο δώρο και ύψιστης σημασίας!

Η διαδικασία πραγματικά είναι ένα τίποτα μπροστά σε αυτό που κάνεις, καθώς σε μερικές ώρες, με μηδενική  επιβάρυνση στην δική σου υγεία, ξανατονίζω σώζεις μια ζωή!!

Γ.Ν., δωρητής μοσχεύματος

 


Ακόμα έχω κρατήσει το μήνυμα ότι βρέθηκα συμβατή δότρια , με δάκρυα στα μάτια το διάβαζα και το ξαναδιάβαζα. ‘Όταν είσαι η μοναδική ελπίδα για κάποιον δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Ευχαριστώ το Θεό που με αξίωσε να είμαι αυτή που μαζί με τους γιατρούς θα δώσουμε στον ασθενή ένα χέρι βοηθείας να πολεμήσει την ασθένεια. Ευχαριστώ την κα Σμαϊλη για όλα καθώς και τους γιατρούς και νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμό.

Α.Β, δωρήτρια μοσχεύματος

 


Πριν από κάποια χρόνια είχα δώσει κι εγώ δείγμα ώστε αν μου δοθεί η ευκαιρία να μπορέσω να βοηθήσω ένα συνάνθρωπο μου. Πριν λίγους μήνες με κάλεσαν από το «Χάρισε Ζωή» και μου είπαν ότι βρέθηκα συμβατός με κάποιον ασθενή. Χωρίς δεύτερη σκέψη είπα ότι θα ήθελα να προχωρήσω στην διαδικασία των εξετάσεων και να μπορέσω να δώσω το μόσχευμα ώστε να γίνει κάποιος καλά. Μετά από άριστη επικοινωνία με τον οργανισμό, έκανα τις απαραίτητες εξετάσεις και τελικά έκανα τη δωρεά. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και θα ήθελα να πω σε όλο τον κόσμο να πάει και να δώσει το δείγμα γιατί δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να προσφέρεις σε κάποιον άλλο άνθρωπο ζωή.

Κ.Χ., δωρητής μοσχεύματος

 


Έγινα εθελόντρια πριν 11 χρόνια και μόλις έλαβα το τηλέφωνο γέμισα τόση χαρά, δεν περίμενα ότι θα έφτανε αυτή η μέρα. Λίγες ώρες από την καθημερινότητα μου θα γίνουν μια βοήθεια, μια ανάσα προς έναν άνθρωπο που παλεύει για κάτι που το θεωρούμε δεδομένο, τη ΖΩΗ.

Γ.Σ, δωρήτρια μοσχεύματος

 


 

Εύχομαι η συνεισφορά μου να δώσει ελπίδα, δύναμη και χαμόγελα.      

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους ιατρούς και νοσηλευτές του Λαϊκού νοσοκομείου για την άψογη συνεργασία.

Μ.Γ., δωρητής μοσχεύματος

 

 

 

 

 


Γεια σας! Δεν είμαι καλός στα λόγια,αλλά εδώ πρέπει να μιλήσουμε όλοι που μπορέσαμε και γίναμε δότες μυελού των οστών για να παροτρύνουμε όλους τους άλλους να το κάνουν ή να προσπαθήσουν να κάνουν το πρώτο βήμα και αυτό είναι να δώσουν το δείγμα. Όσο αναφορά τη δική μου εμπειρία, θα πω ότι μπροστά στη σημασία της πράξης δεν είναι τίποτα και για μένα προσωπικά δεν ήταν τίποτα , που έτυχε τις μέρες που έκανα τις ενέσεις να δουλεύω 13-14 ώρες και τις 5 μέρες, αλλά και πάλι ήταν πολύ λίγο ο πόνος στην μέση, αυτό μόνο.

Συμβουλεύω να το κάνει όλος ο κόσμος αν μπορεί γιατί είναι παρά πολύ σημαντική πράξη 🙏🏼

Κ.Π., δωρητής μοσχεύματος


Όλα ξεκίνησαν το 2016 όπου είχα περάσει στην Πάτρα για σπουδές. Ένας καθηγητής μου, μας ενημέρωσε για το ΚΕΔΜΟΠ- ”Χάρισε Ζωή”.  Τότε ήταν που αποφάσισα να εγγραφώ. Πέρασαν επτά ολόκληρα χρόνια μέχρι που το Νοέμβριο του 2023 χτύπησε το τηλέφωνο μου και ενημερώθηκα ότι βρέθηκα συμβατή δότρια. 

Τα συναισθήματα ανάμεικτα, άγχος, φόβος αλλά παράλληλα τεράστια χαρά που θα βοηθούσα έναν άνθρωπο. Χωρίς δεύτερες σκέψεις είπα-ΝΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ!  Η διαδικασία διήρκεσε μόνο λίγες ώρες και ήταν εντελώς ανώδυνη. Καθ΄όλη τη διάρκεια σκεφτόμουν ότι έχω αποκτήσει ένα καινούργιο μέλος στην οικογένεια μου. Τέλος, εύχομαι υγεία και καλή ανάρρωση στην λήπτρια και θα ήταν μεγάλη μου χαρά κάποια στιγμή να μπορέσω να τη γνωρίσω.

Υ.Γ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό του ΄΄Χάρισε Ζωή” για τον άψογο συντονισμό της διαδικασίας καθώς και στο προσωπικό της κλινικής του ΠΓΝ Αττικό που ήταν δίπλα μου.

Χ.Ε, δωρήτρια μοσχεύματος

 

 


 

Έγινα εθελοντής δότης τον Μάιο του 2023 και τον Οκτώβριο του 2023 βρέθηκα συμβατός . Δεν περίμενα  σε τόσο σύντομο διάστημα να μπορώ να δώσω την ελπίδα ζωής σε έναν συνάνθρωπο μας . Κανένας φόβος και κανένα άγχος δεν με εμπόδισε ώστε να δεχθώ αμέσως να ξεκινήσω τον κύκλο απλών , ανώδυνων , χωρις παρενέργειες διαδικασιών , μέχρι και την ημέρα της συλλογής . Αισθάνομαι ευγνώμων και τυχερός !!  Παροτρύνω να γίνουν όσοι μπορούν εθελοντές , να μην το καθυστερούν γιατί δεν γνωρίζει κανείς πότε θα χρειαστεί να συνεισφέρει , και ο χρόνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύτιμος !!

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ στον εξαίσιο συντονισμό της διαδικασίας από το ” Χάρισε Ζωή” και στην φροντίδα του προσωπικού της κλινικής του Γ.Ν.Α “Ευαγγελισμός”.

Μ.Ε., δωρητής μοσχεύματος

 


Θεωρώ πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά και ευλογία, απ’ το να μπορεί ένας άνθρωπος να «αναδημιουργεί» τον συνάνθρωπό του, όποιος κι αν είναι αυτός, όπου κι αν βρίσκεται.  Αυτής της εμπειρίας αξιώθηκα να γίνω κοινωνός και για τούτο εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στο ΚΕΔΜΟΠ- ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ και σε όλο το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του ΠΠΓΝ Πατρών.

Δεν κρύβω ότι με προβλημάτισε το γεγονός, βλέποντας ανθρώπους περίλυπους να αγωνιούν, έχοντας κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο να αναζητά συμβατό δότη. Και αναρωτήθηκα: γιατί  πρέπει να περιμένουμε πότε θα μας χτυπήσει τη δική μας πόρτα η ασθένεια για να κινητοποιηθούμε;

Η δική μου, λοιπόν, ευχή είναι να έχει βρεθεί ο δότης πριν να τον χρειαστεί ο λήπτης! Όμως κάθε ευχή για να έχει περιεχόμενο χρειάζεται τη δική μας ενεργοποίηση και συνεισφορά. Όσοι δεν έχετε εγγραφεί, κάντε το βήμα. Δεν κοστίζει τίποτα. Είναι απόλυτα ασφαλές. (Αυτή είναι η προσωπική μου εμπειρία από τη διαδικασία).

Η ζωή είναι δώρο που χαρίζεται και είναι στο χέρι σου να είσαι ο επόμενος δωρητής της!!!    

Κ.Ν., δωρητής μοσχεύματος

 


Η εμπειρία ενός δωρητή ξεκινάει από τη πρώτη στιγμή. Το τηλέφωνο χτυπάει, το σηκώνεις και στην άλλη άκρη της γραμμής μια ευγενική φωνή σου εξηγεί με χαρούμενο τόνο ότι υπάρχει κάποιος κάπου στον πλανήτη που ταιριάζει μαζί σου με τέτοιο τρόπο που μόνο εσύ μπορείς να τον βοηθήσεις. Προσφέρεις κάτι που δε θα καταλάβεις καν ότι λείπει και θα ξαναδημιουργηθεί μέσα σε πολύ 20 μέρες ενώ το άτομο που θα το πάρει θα κερδίσει μια ολόκληρη ζωή!  Είναι απίστευτο πόσο πιο φωτεινά γίνονται όλα αφού κάνεις κάτι τέτοιο… 

Ι.Θ., δωρητής μοσχεύματος

 

 


Πριν 7 χρόνια ήρθε στην Υπηρεσία μου ο σύλλογος Εθελοντών – Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής» και δώσαμε δείγμα σιέλου όλοι οι συνάδελφοι μου, χωρίς να γνωρίζω τι ακριβώς θα ακολουθήσει σε περίπτωση που βρεθώ συμβατός δότης με κάποιον ασθενή. Ενα πρωινό, λοιπόν, δέχομαι τηλέφωνο από το ΚΕΔΜΟΠ, στην αρχή δεν το πίστεψα και συγκεκριμένα ζήτησα να τους καλέσω εγώ, μήπως πρόκειται για κάποια φάρσα….!! Τελικά δεν ήταν φάρσα, ήταν αληθινό το τηλεφώνημα. Χωρίς δεύτερη σκέψη τους ρώτησα τι χρειάζεται να κάνω και όσο πιο σύντομα γίνεται. Η ενημέρωση, ο συντονισμός και οι οδηγίες ήταν πλήρεις και κατατοπιστικές μέχρι και την τελευταία ημέρα από τους οργανωτές του ΚΕΔΜΟΠ, τους οποίους και ευχαριστώ πάρα πολύ για το θεάρεστο έργο που προσφέρουν. Οταν την 1η μέρα επισκέφθηκα το Γ.Ν.Θ. Γεώργιος Παπανικολάου και μπήκα στην πτέρυγα του αιματολογικού τμήματος, σοκαρίστηκα βλέποντας συνανθρώπους μου σκεπτικούς και λυπημένους αναζητώντας θεραπεία, τότε σήκωσα το κεφάλι μου ψηλά και είπα σ’ ευχαριστώ Θεέ μου που με αξίωσες να δώσω ζωή σε έναν συνάνθρωπό μου. Η εικόνα αυτή μου έδωσε περισσότερη δύναμη έτσι ώστε να φτάσω μέχρι και την τελευταία ημέρα της λήψης του μοσχεύματος. Ο προσωπικός χρόνος που αφιέρωσα ήταν ελάχιστος και ήταν μία τόσο απλή και εύκολη διαδικασία, πλήρως ανώδυνη. Θέλω να ευχαριστήσω το νοσηλευτικό προσωπικό του αιματολογικού τμήματος του Γ.Ν.Θ. Γεώργιος Παπανικολάου και ιδιαιτέρως τον κ. Σπυρίδη Νικόλαο για την άψογη και αποτελεσματική συνεργασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας και εύχομαι να πάνε όλα καλά με τον λήπτη.

Υ.Γ. Πρέπει να γίνουμε περισσότεροι δότες, πρέπει να μπει στην παιδεία μας!!! Γίνε Δότης Μυελού των Οστών!!! ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ

Α.Ε., δωρητής μοσχεύματος

 

 


Ακόμη θυμάμαι το πρώτο τηλεφώνημα που έλαβα. Εκεί μου δόθηκαν όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες για την πιστοποίηση της συμβατότητας μου, μόνο κάποιες εξετάσεις με χώριζαν από την «Ευκαιρία» στο να δώσω στήριξη σ’ ένα συνάνθρωπο. Κι έτσι έγινε. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Οι όποιες σωματικές ενοχλήσεις εξαφανίσθηκαν πολύ γρήγορα. Ευχαριστώ πολύ όλη τη συντονιστική ομάδα για το μοναδικό έργο της, την καθοδήγηση και τη στήριξη της σε όλη τη διαδικασία. Θα το έκανα ξανά και ξανά. Το «δικαίωμα στη ζωή ανήκει σε όλους» ας το επεκτείνουμε προσφέροντας.

Θ.Χ., δωρήτρια μοσχεύματος

 

 

 

 

 

 


 

“Είμαι ερασιτέχνης δρομέας μαραθωνίου. Αλλά ο πιο σημαντικός μαραθώνιος που έχω κάνει είναι αυτός προ ολίγων ημερών, όταν με επέλεξαν να γίνω δότης μυελού των οστών. Το καλύτερο δώρο που μπορούσα να κάνω αυτά τα Χριστούγεννα ή ίσως και της ζωής μου ενδεχομένως, ήταν να βοηθήσω ένα “άγνωστο” άνθρωπο να γίνει καλά. Και θα το έκανα ξανά με μεγάλη ευχαρίστηση. Ξανά και ξανά αν μου δινόταν η ευκαιρία. Είναι τόσο απλό.  Σκέψου. Λίγες ώρες από την δική σου ζωή να μπορούν να καθορίσουν τη ζωή ενός ανθρώπου τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά σου.  Λίγες στιγμές δικές μας, ελπίδα και σωτηρία σε κάποιους που έχουν ανάγκη.  Μην το σκέφτεσαι. Ενημερώσου και ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ!

Υ.Γ. Νιώθω ευλογημένος. “

Μ.Γ., δωρητής μοσχεύματος

 

 

 


 

Το να βρεθώ συμβατή δότρια για μένα ήταν πραγματικά δώρο! Δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ δεύτερη φορά. Προσωπικά η διαδικασία διήρκεσε μόνο λίγες ώρες, χρειάστηκε να τοποθετηθεί ένας φλεβικός κεντρικός καθετήρας στο πόδι και όλα πήγαν μια χαρά. Αξίζει τον κόπο για να σώσεις έναν συνάνθρωπο!
«Όταν τα πράγματα φαίνονται σκοτεινά, οι εθελοντές μπορούν να διαδώσουν το φως!»

Ν.Β., δωρήτρια μοσχεύματος

 

 


 

Τα λόγια είναι περιττά και οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα… Ένα όμως θα σας πω μπροστά στην υγεία μην βάζετε τίποτα εμπόδια…

ΧΑΡΙΣΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ, ΣΩΣΕ ΜΙΑ ΖΩΗ…

Μ.Χ., δωρήτρια μοσχεύματος

 

 

 

 

 

 

 

Το να μαθαίνεις ότι είσαι συμβατός δότης είναι κάτι συγκλονιστικό, το να πραγματοποιείς τη δωρεά είναι κάτι υπέροχο!

Πολλές ευχαριστίες σε όλο το προσωπικό της μονάδος ΜΜΟ και στην αιμοδοσία του ΠΠΝ Ρίου για τη στήριξη τους σε όλη διαδικασία! 

 

Π.Π., δωρητής μοσχεύματος

 

 

 

Ήταν μια συνηθισμένη ημέρα για εμένα όταν με ειδοποίησαν ότι είμαι συμβατός. Δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη για το αν θα προχωρήσω ή όχι. Γιατί κάπου πολύ μακριά από εμένα ή κάπου πολύ κοντά μου, κάποιος με είχε ανάγκη και για αυτόν τον άνθρωπο αυτή η ημέρα θα ήταν η πιο σημαντική της ζωής του. Είναι κάτι πολύ απλό γι’ αυτό και παροτρύνω όποιον και όποια μπορεί να το κάνει, να γίνει δότης. Όταν γνωρίζεις ότι έχεις προσφέρει ζωή σε κάποιον, τότε η ψυχή σου γεμίζει γαλήνη και ευτυχία. Γίνε δότης και χάρισε ζωή.

Ζ.Ι., δωρητής μοσχεύματος

 

 

 

 

 

Μετά την πρόσφατη εμπειρία μου σαν δότης μυελού των οστών, θα πω πως είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία να βιώσω τη μοναδική στιγμή να μπορέσω να βοηθήσω κάποιον να γίνει καλά, να κερδίσει την μάχη.  Θέλω να παροτρύνω όλους αν έχουν την ευκαιρία να πράξουν το ίδιο.”

Π.Α., δωρητής μοσχεύματος

 

Είμαι πολύ χαρούμενος που έβαλα κι εγώ ένα «μικρό» και «πολύτιμο λιθαράκι» στο σημαντικό σας έργο. Θα ήθελα να γράψω πολλά αλλά θα αρκεστώ σε λίγες κουβέντες. Νιώθω ευγνώμων στο Θεό και τυχερός που έγινα δότης σ’ ένα συνάνθρωπό μου. Είμαι ευτυχισμένος που «ΧΑΡΙΣΑ ΖΩΗ» ενώ κάπου εκεί έξω οι ελπίδες χάνονται. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» για όλη τη στήριξη και γι αυτήν την πολύτιμη εμπειρία που μου δόθηκε. Χαρά μου να το επαναλάβω και να ΧΑΡΙΣΩ ξανά ΖΩΗ σε όποιον το έχει ανάγκη.

Δ.Α., δωρητής μοσχεύματος

Αν και η απόφασή μου να γίνω εθελόντρια δότρια μυελού των οστών ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένη, δεν περίμενα ποτέ ότι θα ερχόταν αυτή η στιγμή.

Η σκέψη και μόνο πως μπορώ να χαρίσω ελπίδα ζωής σε έναν συνάνθρωπό μου κάπου στον κόσμο εξαφάνισε κάθε φόβο και άγχος. Αισθάνομαι ευγνώμων, περήφανη και τυχερή που με αυτή την πράξη ανθρωπιάς μπορώ να αποτελέσω παράδειγμα για άλλους ανθρώπους.

ΥΓ. Ευχαριστώ το ΚΕΔΜΟΠ-“Χάρισε ζωή” για τον συντονισμό της διαδικασίας και το προσωπικό της αιματολογικής κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η. για τη φροντίδα τους.

 Κ.Π., δωρήτρια μοσχεύματος

 

 

Ποτέ δεν θα πίστευα πως το να σώσεις έναν άνθρωπο που πάσχει από λευχαιμία θα ήταν τόσο απλό κι ανώδυνο αλλά συνάμα και τόσο μεγάλο. Το 2017 έδωσα δείγμα, στο σχολείο, χωρίς να είμαι συνειδητοποιημένη για το τι ακριβώς κάνω, μέχρι που τον Δεκέμβριο του 2022 χτύπησε το τηλέφωνο, “είστε συμβατή” μου είπαν από την άλλη μεριά της γραμμής. Δέος, ελπίδα και ευγνωμοσύνη. Εκείνα τα Χριστούγεννα ήξερα ότι πρόκειται να κάνω το μεγαλύτερο δώρο που μπορούσα να κάνω σε έναν άνθρωπο, να του δώσω τα αρχέγονα κύτταρά μου για να ζήσει. Αγαπητέ μου λήπτη, σήμερα σου στέλνω το όπλο από την φαρέτρα μου για να παλέψεις, κράτα γερά κι η νίκη είναι κοντά! Ας βάλουμε όλοι μαζί το λιθαράκι μας σε αυτήν την προσπάθεια!

Υ.Γ.: ευχαριστώ πολύ το προσωπικό του νοσοκομείου “Αττικόν” για όλη την φροντίδα και τη βοήθεια καθώς και το Χάρισε Ζωή για όλη την οργάνωση και την υποστήριξη!❤

 

Μ.Γ., δωρήτρια μοσχεύματος

 

Έδωσα δείγμα μυελού  το 2018 και μετά από 4 χρόνια  έλαβα ένα τηλεφώνημα ότι είμαι συμβατή ….το σοκ μεγάλο ειδικά όταν μου είπαν ότι πρόκειται για ένα μικρό παιδάκι  ..ταυτόχρονα όμως   ένιωσα ευλογημένη γιατί θα μπορούσα να σώσω μια ζωή…είμαι στο στάδιο της ανάρρωσης και νιώθω ότι έκανα το μεγαλύτερο δώρο εν όψει Χριστουγέννων σε αυτό το αγγελούδι που εύχομαι από την καρδιά μου να γίνει καλά.

Β.Ε., δωρήτρια μοσχεύματος

 

Όταν είσαι η αφορμή που κάποιος εξακολουθεί να πιστεύει στα θαύματα  … όταν ξέρεις πως κάπου κάποιος θα σε ευγνωμονεί για πάντα και  θα σε συμπεριλαμβάνει στις προσευχές του … τότε αντιλαμβάνεσαι την σπουδαιότητα της πράξης σου! Μια πράξη απλή κι ανώδυνη για σένα μα ζωτικής σημασίας για τον ασθενή! Κάνε λοιπόν κάτι μοναδικό σήμερα … αφιέρωσε λίγο από το χρόνο σου και ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ!

Λ.Γ., δωρητής μοσχεύματος

 

 

Όταν το 2018 σε μία εθελοντική αιμοδοσία  του πανεπιστημίου που σπούδαζα έδωσα δείγμα για να γίνω δότης μυελού των οστών ποτέ μου δεν περίμενα ότι μόλις 4
χρόνια αργότερα θα βρισκόμουν συμβατός με ένα άτομο το οποίο χρειάζεται την βοήθειά μου. Ήταν πραγματικά μεγάλη μου χαρά και τιμή που μου δόθηκε η ευκαιρία να προσφέρω κάτι τόσο απλό για εμένα αλλά τόσο σημαντικό για κάποιον συνάνθρωπό μου. Ευχαριστώ από καρδιάς την ομάδα του Save a Life Greece αλλά και το προσωπικό της ΜΜΜΟ του Ευαγγελισμού για την αδιάκοπη βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη τους μέχρι και το τελευταίο λεπτό της δωρεάς.
Εύχομαι υγεία και καλή ανάρρωση στον λήπτη/τρια του μοσχεύματος μου όπου και όποιος και αν είναι.

Τ.Δ., δωρητής μοσχεύματος

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Το 2017 αποφάσισα να γίνω δότης μυελού των οστών με αφορμή την ασθένεια ενός μικρού παιδιού στην πόλη μου που δυστυχώς δεν τα κατάφερε να κερδίσει αυτή τη μάχη. Το γεγονός Αυτό μας είχε στεναχωρήσει όλους παρά πολύ γιατί ποτέ δεν βρέθηκε δότης να δώσει ελπίδα σε αυτό το μικρό παιδάκι και να το σώσει. 5 χρόνια αργότερα ένα τηλεφώνημα μου έφερε ξανά στο μυαλό αυτό το παιδί όταν μου είπαν ότι βρέθηκα συμβατός δότης μυελού των οστών με κάποιον κι αν θα ήθελα να βοηθήσω. Η απάντηση ήταν ΝΑΙ χωρίς δεύτερη σκέψη με μεγάλη μου χαρά το Έκανα και θα το ξανά έκανα όσες φορές  χρειάζονταν προκειμένου να μην ακουστεί ξανά η Φράση ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕ ΒΡΕΘΗΚΕ ΔΟΤΗΣ.  Όσοι περισσότεροι γίνουμε δότες τόσο μεγαλύτερη ελπίδα  υπάρχει κάποιος εκεί έξω να συνεχίζει τη ζωή του και καμία μάνα να μην ξανά κλάψει.  Ευχαριστώ παρά πολύ το Θεό που μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω ένα τέτοιο δώρο σε έναν συνάνθρωπο μου, ένα δώρο που λέγεται ΖΩΗ !!!  Επίσης Ευχαριστώ παρά πολύ τον γιατρό κύριο Ν. Σπυρίδη για όλη την προσοχή του και τις νοσηλεύτριες. Είναι όλοι τους καταπληκτικοί άνθρωποι και χάρηκα παρά πολύ που τους γνώρισα ο Θεός να τους έχει καλά για το Έργο που προσφέρουν !!! Πολλά συγχαρητήρια !!!

Σ.Γ., δωρήτρια μοσχεύματος

 

Το 2016 εν μέσω μιας γιορτινής ατμόσφαιρας σε μια πλατεία, με την κινητοποίηση και παρότρυνση πλήρως ευαισθητοποιημένων και ενημερωμένων ανθρώπων αποφάσισα να γίνω δότρια μυελού των οστών. Τα σύνεργα της λήψης? Μια μπατονέτα, λίγο σάλιο και πολύ χαμόγελο. Μια τόσο απλή κίνηση, που δε φανταζόμουν ποτέ πως μετά από 6 χρόνια, μετά από τηλεφωνική ενημέρωση από το ΚΕΔΜΟΠ, θα ήταν η αφορμή για να δοθεί ελπίδα και ζωή σε έναν άλλο άνθρωπο.  Έναν άγνωστο ‘’συγγενή’’. Η ενημέρωση άρτια σε όλα τα επίπεδα, η διαδικασία στο σύνολο της απόλυτα ασφαλής και η μέρα της συλλογής του δείγματός μου, μια μέρα χαράς στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης που θα τη θυμάμαι για πάντα. Ευλογημένη μέρα! Ημέρα που γίνεται ‘’σταθμός’’ και σε βάζει σε διαδικασία να επαναπροσδιορίσεις τη σκέψη σου για τον κόσμο και για τη δική σου τη ζωή. Και ναι ! Αν μου δινόταν η ευκαιρία, μετά χαράς θα το έκανα ξανά. Πόσο ασύλληπτο! Λίγες ώρες από τη δική μας ζωή να καθορίζουν το μέλλον ενός συνανθρώπου μας! Λίγες στιγμές δικές μας, η ελπίδα και η σωτηρία του! Μην το σκέφτεστε! Απλά ενημερωθείτε και Χαρίστε Ζωή!!!

 

Κ.Φ., δωρήτρια μοσχεύματος

Σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, το να ΧΑΡΙΣΕΙΣ ΖΩΗ σε έναν άνθρωπο, είναι ευλογία! Αυτό νιώθω μέσα μου. Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε & το ΚΕΔΜΟΠ για όλη τη στήριξη & βοήθεια που μου παρείχαν σε ό, τι χρειάστηκα! Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον ΣΕΑ Χαρίεσσας Νάουσας  & συγκεκριμένα τον κ. Λευτέρη Παμπουχίδη για την αγάπη & το ενδιαφέρον του! Εγγράφηκα ως εθελόντρια το 2016 σε εκδήλωση του ΣΕΑ Χαρίεσσας Νάουσας & μετά από 6 χρόνια ίδια μέρα ακριβώς έγινε & το θαύμα, η μεταμόσχευση!Χέρι – χέρι όλοι μαζί, να σώσουμε τον Κόσμο!

Π.Ε., δωρήτρια μοσχεύματος

 

 

 

Νιώθω ευγνωμοσύνη που μου δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσω έναν συνάνθρωπό μου. Από την πρώτη στιγμή που ειδοποιήθηκα ότι είμαι συμβατή δότρια μυελού των οστών δεν είχα κανέναν  ενδοιασμό και τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία αισθάνομαι περήφανη για την απόφασή μου. Η διαδικασία είναι ανώδυνη.  Γίνε  κι εσύ δότης μυελού των οστών χωρίς δεύτερη σκέψη!

Σ.Ο., δωρήτρια μοσχεύματος

 

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υπεύθυνους του ΚΕΔΜΟΠ για το σπουδαίο έργο που επιτελούν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ!!! Χάρη σε αυτούς ένιωσα συναισθήματα πρωτόγνωρα.

Χάρισε ζωή σε έναν συνάνθρωπο σου γίνε και εσύ δωρητής,  απλά ενημερώσου!!!!!  Ελπίζω να πάνε όλα καλά για τον ασθενή.

Π.Ν., δωρητής μοσχεύματος

 

 

 

 

Σε έναν κόσμο που νιώθεις ότι όλα καταρρέουν, καθημερινά ακούς δυσάρεστες ειδήσεις και τόσοι άνθρωποι χάνονται…όταν σε καλούν να σώσεις έναν, επειδή βγήκες συμβατός δότης μυελού των οστών…τότε λες πως υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ!!! Γίνε κι εσύ δότης μυελού των οστών ανώδυνα και σώσε κάποιον που ζει επώδυνα… και τότε ο κόσμος σου θα αλλάξει. Έτσι ένιωσα κι εγώ, πως η ζωή είναι δώρο φοβερό και ας προσπαθήσω να χαρίσω ζωή αφού μου δόθηκε η ευκαιρία αυτή.

Σ. Σ., δωρητής μοσχεύματος

 

 

 

Δότης Ζωής! Έτσι ένιωσα από το πρώτο τηλεφώνημα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έως και την τελευταία ημέρα όπου και έγινε η συλλογή του μοσχεύματος. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσα να βρεθώ συμβατή με ασθενή! Έγινε όμως σχεδόν 10 χρόνια αφότου έδωσα δείγμα. Είμαι ευγνώμων για τη συνεργασία που είχα με όλους όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία αυτή! Νιώθω ευγνώμων που τα παιδιά μου αν και ανήλικα ήδη θέλουν όταν μεγαλώσουν να κάνουν το ίδιο. Νιώθω ευγνώμων για τα δεκάδες βλέμματα ευχάριστης έκπληξης από φίλους οικογένεια κτλ -και γλυκιάς ζήλιας- τέτοιας που να θέλουν έστω και τώρα να γίνουν δότες. Νιώθω υπέροχα γι αυτό. Εύχομαι όλοι να μπορούσαμε να το ζήσουμε μια φορά στη ζωή μας.

Ε.Χ., δωρήτρια μοσχεύματος

 

 

 

 

Το να βρεθώ συμβατή δότης  για μένα ήταν πραγματικά δώρο! Το να γνωρίζεις πως μπορείς να σώσεις μια ζωή είναι ένα απερίγραπτο συναίσθημα! Η μέρα της διαδικασίας θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μου σαν μια από  τις σημαντικότερες κι ομορφότερες στιγμές στη ζωή μου και θα φροντίσω να μεταδώσω όχι μόνο στο γιο μου αλλά και σε όσους ανθρώπους μπορώ τη σημασία του να είσαι εθελοντής δότης μυελού των οστών.

 

Μ.Δ., δωρήτρια μοσχεύματος

 

 

Το να είσαι εθελοντής δότης μυελού των οστών είναι μια απόφαση ζωής… Για τη ζωή ανθρώπων, που κρέμεται από μια απλή αλλά τόσο σημαντική κίνηση. Για τη ζωή του δότη, ο οποίος με μια απλή κίνηση νιώθει ότι χάρισε κάτι τόσο σημαντικό, ότι απέκτησε νόημα η ζωή του ξοδεύοντας απλά μερικές ώρες από την καθημερινότητά του. Αυτό ακριβώς ένιωσα κι εγώ, αυτά ήταν και τα κίνητρα για να πάρω μια τέτοια απόφαση. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλλαν σε αυτήν και κυρίως όσους συνετέλεσαν στη διαδικασία, την οποία την έκαναν να φαντάζει τόσο απλή. Το να είσαι εθελοντής δότης μυελού των οστών είναι κάτι απλό, αλλά συνάμα η ύψιστη πράξη αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπό μας. Μπείτε σε αυτήν τη διαδικασία, αξίζει τον κόπο. Άλλωστε είναι λίγες οι ευκαιρίες που σε κάνουν να νιώθεις ότι δίνεις ζωή σε κάποιον και μάλιστα μέσα από μια τόσο απλή διαδικασία…

Α. Ν., δωρητής μοσχεύματος

 

Έγινα εθελοντής δότης μυελού των οστών σε έναν τοπικό σύλλογο αιμοδοσίας χωρίς να το πολυσκεφτώ. Η πιθανότητα να βρεθείς συμβατός είναι πολύ σπάνιο να συμβεί μου είπαν. Κι όμως συνέβη! Μία βροχερή ημέρα του Φλεβάρη με ενημέρωσαν ότι είμαι συμβατός δότης μυελού των οστών.  Ανάμικτα συναισθήματα…από τη μία τεράστια ευθύνη απέναντι στον συνάνθρωπο και μεγάλη χαρά την ίδια στιγμή! Απάντησα θετικά χωρίς δεύτερη σκέψη. Η ζωή μας έχει μια συνέχεια με τα πάνω της και τα κάτω της άλλα η δυνατότητα να σώζεις μία ζωή δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά! Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που μου δόθηκε η δυνατότητα να χαρίσω το ύψιστο αγαθό, αυτό της ζωής,  σε έναν συνάνθρωπο. Τώρα με την πανδημία καταλάβαμε όλοι μας ότι αυτά που θεωρούμε δεδομένα στην ζωή δεν ισχύουν για όλους ή για πάντα. Εύχομαι στον λήπτη του μοσχεύματος να πάνε όλα καλά και να καταφέρει να πάρει την ζωή του πίσω. Επίσης να παρακινήσω όλους εσάς να μη διστάσετε να γίνετε εθελοντές δότες μυελού των οστών! Σώζεις μία ζωή με ελάχιστο κόπο από την πλευρά σου ενώ γεμίζεις θετικά συναισθήματα!  

Κ. Δ., δωρητής μοσχεύματος

 

Όταν μου είπαν πως έχω βρεθεί συμβατή δότρια σοκαρίστηκα. Μέσα μου είχα τόση χαρά που θα μπορούσα να βοηθήσω έναν άλλο άνθρωπο. Ήταν τόσο έντονα τα συναισθήματα. Δεν ήξερα τι ακριβώς θα γίνει αλλά ήξερα από την πρώτη στιγμή πως δε θα μπορούσα να αρνηθώ. Είναι πολύ βαρύ να κρέμεται μία ζωή από εσένα. Ένιωθα έντονα την ευθύνη. Δε χρειάστηκε να το σκεφτώ δεύτερη φορά. Όταν το κάνεις, γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, πιο δυνατός, μαθαίνεις πως τα όριά σου είναι πιο πέρα από ό,τι νομίζεις. Όλο αυτό που περνάς πριν είναι ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό σου, μόλις δώσεις το μόσχευμα μπαίνεις στη θέση της άλλης πλευράς, στην αγωνία των γονιών. Μετά κατάλαβα ότι εγώ αγχωνόμουν άδικα, το πραγματικό πρόβλημα είναι στην απέναντι πλευρά. Είναι απίστευτο αυτό που βιώνουν, τους θαυμάζω τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Όλοι εμείς ασχολούμαστε με ανούσια πράγματα και στεναχωριόμαστε για ασήμαντα. Όμως οι ασθενείς είναι δίπλα μας, είναι υπέροχο να σώζεις έναν άνθρωπο, είναι θεϊκό. Εσύ δίνεις κάτι που απλώς έχεις και ο άλλος το χρειάζεται για να ζήσει, είναι ζωή, είναι ελπίδα, μία δεύτερη ευκαιρία.

Είναι μία εμπειρία ζωής, ήμουν πολύ τυχερή. Ο λήπτης μου με έκανε καλύτερο άνθρωπο, με έμαθε ότι η ζωή αξίζει όταν έχει νόημα, όταν ζεις τις στιγμές. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ, με βοήθησε να σκεφτώ τα σημαντικά στη ζωή  και να το μεταβιβάσω και στο παιδί μου ότι μπορούμε να μοιράζουμε απλόχερα αγάπη. Μου έδωσε το μήνυμα της προσφοράς, είμαστε και οι δύο τυχεροί, κι εγώ κι εκείνος.

Σ.Δ., δωρήτρια μοσχεύματος

 

 

Ως δότης μυελού των οστών πλέον…κατάλαβα πως πέρα από το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις σε έναν συνάνθρωπο σου…είναι και το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί ο καθένας από εμάς να κάνει στον ίδιο του τον εαυτό, καθώς από όλη αυτήν διαδικασία μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις!! Αποτελεί ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ μάθημα ζωής μέσα από μια διαδικασία που κρατάει ελάχιστες ώρες…τόσο ανώδυνα προσφέρεις ότι σημαντικότερο υπάρχει «ΖΩΗ».

Κάπου εκεί έξω υπάρχει ένας ήρωας για όλους μας…!!

Α.Τ, δωρήτρια μοσχεύματος

 

Χτύπησε το τηλέφωνο κι έμαθα πως είμαι συμβατός δότης με κάποιον ασθενή. Η ζωή του εξαρτάται από εμένα σε μεγάλο βαθμό κι ανθρώπινο  είναι να αναρωτηθείς : «τι να κάνω;»  Ωστόσο η απάντηση έρχεται άμεσα όταν κάνεις τον εξής παραλληλισμό. « Ένας άνθρωπος είναι στο πέλαγος και συ κρατάς ένα σωσίβιο κι ένα σχοινί. Τι κάνεις;  Δεν σκέφτεσαι, παρά του τα πετάς. Έτσι έκανα κι  εγώ».  Ξέρω ότι όλοι θα μου πείτε συγχαρητήρια και μπράβο! Μα τα μπράβο δεν πάνε σε μένα γιατί εγώ δεν προσπάθησα για τίποτα. Το μόνο που έκανα ήταν να αφιερώσω 10 ώρες συνολικά από τη ζωή μου. Τα μπράβο και τα συγχαρητήρια πάνε σε εκείνον που μου έδωσε χωρίς να το ξέρει, μέσα στον πόνο του και την προσπάθεια του για ζωή, τόσα πολλά.  Που μου έμαθε το πόση χαρά σου δίνει η προσφορά και  που μου έδωσε ένα επιπλέον νόημα να ζω! Που έδωσε αξία στην ύπαρξη μου!  Που μου έδωσε δύναμη να ελπίζω και να συνεχίσω να ζω!

Α.Χ. Δωρητής Μοσχεύματος

 

 

Είμαι 24 χρόνων και είμαι πολύ περήφανος που σε τόση μικρή ηλικία μου δόθηκε η ευκαιρία να προσφέρω ζωή (μυελό των οστών) σε έναν συνάνθρωπό μου που το είχε ανάγκη ! Μακάρι όλοι μας να μπορούσαμε να έχουμε αυτή την χαρά. Γιατί το πιο σημαντικό είναι να προσφέρεις ζωή στους γύρω σου.

Λ.Ε., δωρητής μοσχεύματος

 

Η δωρεά μυελού των οστών μου έδωσε τη δυνατότητα να συναισθανθώ την ανάγκη ενός ανθρώπου και να τον βοηθήσω, να του πω πως δε χάθηκε τίποτα και πως όσο θα υπάρχουν εθελοντές, θα υπάρχει ελπίδα. Αυτή η δωρεά ξεπερνά οποιοδήποτε άλλο καλό μπορεί να έχω κάνει στη ζωή μου μέχρι τώρα. Είναι μια πράξη αλτρουισμού κι αισιοδοξίας. Χαίρομαι που με διάλεξε η τύχη κι ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να μπορώ να προσφέρω.  Εύχομαι και άλλοι να νιώθουν την ίδια ανάγκη να προσφέρουν και να μη διστάζουν μπροστά στον φόβο, αν είναι να σωθεί ένας άνθρωπος. Ας σκεφτούμε την αγωνία του να βρεθεί το μόσχευμα και τον αγώνα της ζωής του, τον καθημερινό κι επώδυνο, αλλά όχι μάταιο χάρις τη δική μας αγάπη.

Π.Δ., δωρητής μοσχεύματος


 

Η απόφαση να γίνω  εθελοντής δότης μυελού των οστών ήταν κάτω από απόλυτη συνείδηση και όχι για το «φαίνεσθε». Όταν με κάλεσαν να γίνω δότης, η αλήθεια είναι ότι, αμφιταλαντεύτηκα. Οι σκέψεις  ήταν συγκρουόμενες.  Η απόφαση, Ναι θα το κάνω, ήταν λυτρωτική. Η διαδικασία , ένα πανηγύρι. Η γιατρός και οι νοσηλεύτριες στο Π.Γ.Ν.Π. στο Ρίο, καθώς και η στήριξη από αγαπημένα πρόσωπα, τα έκαναν όλα άψογα. Προσμονή, ανυπομονησία, αγάπη, αγωνία…  πήγαιναν και έρχονταν μέσα μου. Η χαρά της προσφοράς και η αγάπη για τον συνάνθρωπο και την ζωή, μας ολοκληρώνουν ως άτομα.

Σ.Δ., δωρητής  μοσχεύματος


Ένας χρόνος από τότε που έκανα την δωρεά μυελού των οστών και λαμβάνω γράμμα από το μικρό κοριτσάκι που δέχτηκε το μόσχευμα. Τα συναισθήματα που με κατέκλυσαν είναι μοναδικά και σίγουρα δεν περιγράφονται με λόγια. Το κοριτσάκι, έπασχε από μια σπάνια ανοσοανεπάρκεια και μου ζητήθηκε να κάνω την δωρεά από τα κόκαλα της λεκάνης. Από την στιγμή που ξύπνησα από την αναισθησία μέχρι να λάβω αυτό το γράμμα αναρωτιόμουν, αν το κοριτσάκι είναι καλά, ειδικά εν μέσω της πανδημίας που μαστίζει τον κόσμο. Στο γράμμα, η οικογένεια με ενημέρωσε πως το κοριτσάκι είναι πλέον καλά και πως αυτό που έκανα μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά για εκείνους σημαίνει τα πάντα. Το “Χάρισε Ζωή”, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε κάτι που δεν φαίνεται μονάχα, αλλά είναι πραγματικά μικρό, ώστε να βοηθήσουμε έναν άλλο άνθρωπο. Ευχαριστώ το ΚΕΔΜΟΠ-“Χάρισε Ζωή”, για την βοήθεια και την άριστη συνεννόηση. Ευχαριστώ επίσης τους γιατρούς, και τους νοσηλευτές της ΜΜΜΟ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός για την επιμέλεια, τη βοήθεια, το χιούμορ και πάνω από όλα την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν σε αυτό το τμήμα.

Π.Α., δωρητής  μοσχεύματος


Πέρυσι τον Γενάρη μια σκέψη μου για να γίνω εθελοντής δότης μυελού τον οστών έγινε πραγματικότητα. Μετά από ένα χρόνο ειδοποιήθηκα ότι ήμουν συμβατός με έναν συνάνθρωπο μας. Πραγματικά τυχερό και για την ακρίβεια 1 στα 35 εκατομμύρια. Σήμερα έγινε η συλλογή και το μόσχευμα άρχισε το ταξίδι του για να δώσει πίσω στον συνάνθρωπο μας τη ζωή και το δικαίωμα να ονειρεύεται το αύριο και να κάνει σχέδια.

Σκοπός μου με την δημοσίευση αυτή είναι μέσα από την δικιά μου εμπειρία να τονίσω ότι πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία πλήρως ανώδυνη, παρότι όπως θα δείτε στην φωτογραφία έδωσα από την μηριαία κεντρική αρτηρία. Μηδέν πόνος, μηδέν παρενέργειες κι ένα συναίσθημα ικανοποίησης για έναν άνθρωπο που θα συνεχίσει να ζει. Μόνο κερδισμένος βγαίνεις.

Κ.Θ., δωρητής μοσχεύματος


Μου φαίνεται εκπληκτικό, πως μόλις δύο χρόνια μετά την δειγματοληψία και την καταχώρησή μου ως υποψήφιος  εθελοντής  δότης, βρέθηκα συμβατός με έναν ασθενή. Από εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να βγάλω από το μυαλό μου, ότι μία κοπέλα στην ηλικία μου πριν δέκα χρόνια έδωσε ζωή στην μητέρα μου.Η στιγμή που άρχισε η λήψη του μοσχεύματος είναι εκπληκτική.  Ένιωθα ασφάλεια  καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Και ναι, αν χρειαστεί θα το ξανακάνω ευχαρίστως.

Είμαι πολύ ευτυχισμένος που μπόρεσα να δώσω ελπίδα σε έναν άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Που έχει ανάγκη το υψηλότερο αγαθό,  την ίδια του τη ζωή. Εύχομαι να έχει καλή ανάρρωση και μια μέρα θα ήθελα να τον συναντήσω. Θέλω να ευχαριστήσω την κ.Εύη Τριανταφύλλου και την ομάδα της για την τέλεια συνεργασία.

Α.Γ. , δωρητής μοσχεύματος


Νιώθω ευγνώμων στον Θεό που με αξίωσε να κάνω μια τέτοια πράξη, όπως και στο «Χάρισε Ζωή» που με βοήθησε να την πραγματοποιήσω !

Τα πράγματα είναι απλά, σαν μια αιμοδοσία.  Ήταν κάτι ανώδυνο.

Έχοντας  ήδη βιώσει ανώδυνα την όλη διαδικασία συλλογής αίματος θα ήθελα όλοι να ενημερωθούν και να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Κ.Α., δωρητής μοσχεύματος

 


Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του καλοκαιριού του 2019 όταν έλαβα κλήση από το ΚΕΔΜΟΠ και ενημερώθηκα ότι είμαι συμβατός δότης με κάποιον συνάνθρωπο μας. Στην αρχή δεν κατάλαβα ποσό σπάνιο είναι διότι δεν είχα αναρωτηθεί και ποτέ αλλά μετά μέσα από συζητήσεις με γνωστούς και ειδικούς έμαθα ότι είμαι ευλογημένος να είμαι συμβατός δότης. Μετά από ένα χρόνο και κάτι λαμβάνω δεύτερο τηλεφώνημα και μαθαίνω ότι μέσα στις επόμενες μέρες πρέπει να δώσω το μόσχευμα έτσι ώστε να χαρίσω στη κυριολεξία ζωή σε έναν άνθρωπο. Η μέρα λοιπόν ήρθε, έδωσα το μόσχευμα, όλα πήγαν τέλεια και από τότε είμαι ψυχικά και συναισθηματικά άλλος άνθρωπος. Αξέχαστη εμπειρία! Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω την κυρία Τριανταφύλλου Εύη, τον κύριο Αδαμόπουλο Ιωάννη και όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό  με το οποίο συνεργάστηκα, γέλασα, ενημερώθηκα και τελικά έχτισα μια γέφυρα ζωής!

Τέλος θα ήθελα να παροτρύνω όλους τους ανθρώπους να εγγραφούν ως δότες διότι η ζωή ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ και πολλοί συνάνθρωποί μας το έχουν ανάγκη!!!

Π.Γ.,  δωρητής μοσχεύματος

 


” Όταν έλαβα το τηλεφώνημα από το «Χάρισε Ζωή»  και μου είπαν ότι είμαι συμβατός δότης μου πήρε μερικά λεπτά για να το συνειδητοποιήσω. Δεν πίστευα ότι ήμουν τόσο τυχερός. Μέτραγα τις μέρες  μέχρι να φτάσει η μέρα της μεταμόσχευσης. Ένιωθα απίστευτα που τόσο απλά θα βοηθούσα κάποιον συνάνθρωπό μου. Η μέρα ήρθε και όλα πήγαν καλά!Και πως να μην πάνε καλά αφού η κα Εύη και η κα Σταυρούλα ήταν καταπληκτική παρέα για να περάσουν οι λίγες ώρες με ασφάλεια και πολύ γέλιο! Θέλω να τις ευχαριστήσω πάρα πολύ για όλη την διαδικασία.

Αυτό που μου συνέβη  ήταν ένα μεγάλο δώρο. Πλέον μοιράζομαι με φίλους και γνωστούς αυτό  το δώρο για να μπορέσω να ενημερώσω και να γίνουν κι άλλοι εθελοντές.”

Κ.Π., δωρητής μοσχεύματος

 


“Η εμπειρία μου ως δότης ήταν διπλή. Το ίδιο συναρπαστική και τις δύο φορές. Την πρώτη φορά που με πήραν  τηλέφωνο ότι βρέθηκα συμβατός δότης,  ένιωσα λίγο άγχος. Στην συνέχεια όμως, μετά την σκέψη ότι είμαι ο μοναδικός που έχω τη δυνατότητα να βοηθήσω έμπρακτα τη ζωή ενός ασθενή,  δεν δίστασα ούτε λεπτό.

Μοναδικά συναισθήματα, μαθήματα ζωής και αξιών, μέσα από μια διαδικασία που κρατάει μερικές ώρες!”

Μ.Σ., δωρητής μοσχεύματος

 


Σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής μου, λίγους μήνες αφότου διαγνώσθηκε η μητέρα μου με ΟΜΛ, υπήρξε ένα μικρό θαύμα, το τηλεφώνημα από τον κ. Σπυριδωνίδη. Μου ανακοίνωσε ότι είμαι συμβατή δότρια Μ.Ο. Λόγω νοσηλείας της μαμάς μου, γνώριζα πολύ καλά την ασθένεια, όλη την διαδικασία αλλά και αρκετούς ασθενείς. Έβλεπα κάθε μέρα στα μάτια τους την αγωνία και την ελπίδα για ζωή, κάθε μέρα να περιμένουν από τον γιατρό τους να μάθουν αν βρέθηκε δότης. Φυσικά δέχτηκα και αν ξανά χρειαζόταν θα δεχόμουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ο λήπτης ήταν παιδάκι κι αυτός ήταν ο λόγος που με ρώτησαν αν δέχομαι να γίνει δωρεά κυττάρων απευθείας από μυελό των οστών με παρακέντηση. Υπήρχε λεπτομερέστατη ενημέρωση από το ΚΕΔΜΟΠ-“ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ”, έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στη ΜΜΜΟ στον Ευαγγελισμό. Για 1-2 μέρες νιώθεις μια γλυκιά ενόχληση τίποτα παραπάνω.

Νιώθω πολύ τυχερή που μπόρεσα με κάτι τόσο απλό για μένα, διαθέτοντας μόνο λίγο από το χρόνο μου, να προσφέρω κάτι τόσο σημαντικό για έναν άλλον άνθρωπο, για μία άλλη οικογένεια. Πραγματικά μπορείς να σώσεις μια ζωή. Αξίζει ! ! ! Ευχαριστώ πολύ τον λήπτη, τη ΜΜΜΟ του Ευαγγελισμού και το ΚΕΔΜΟΠ-“ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ” γι αυτό το όμορφο δώρο.

Σ. Ι., δωρήτρια μοσχεύματος


Έγινα κι εγώ ένας κρίκος στην αλυσίδα των εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψω όλα αυτά που ένιωσα. Λίγες ώρες, λίγες στιγμές δικές μου, μια νέα ζωή για κάποιον μαχητή που παλεύει να βγει νικητής. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι απέκτησα έναν αδερφό εξ αίματος και εύχομαι και προσεύχομαι να τον έχει ο Θεός καλά και ίσως κάποια στιγμή να τον συναντήσω. Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να βοηθήσω έναν άνθρωπο.

Ζ. Α., δωρήτρια μοσχεύματος

 


Αξέχαστη εμπειρία, που μου χάρισε τόσα πολλά και έντονα συναισθήματα! Νιώθεις πολύ όμορφα όταν ξέρεις ότι βοηθάς έναν συνάνθρωπό σου να αντιμετωπίσει μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Η διαδικασία είναι μάλιστα απολύτως ανώδυνη και εύκολη. Αρκεί μόνο να διαθέσεις για μία ημέρα λίγες ώρες από το χρόνο σου. Ήταν ένα μάθημα ζωής! Από εκείνη την ημέρα βλέπω τα πράγματα με διαφορετική ματιά και αντιμετωπίζω τις δυσκολίες με μεγαλύτερη ηρεμία και νηφαλιότητα.

Γ.Δ.,δωρητής μοσχεύματος

 


Το πιο πολύτιμο δώρο που μπορείς να δώσεις σε κάποιον είναι το δώρο του χρόνου σου. Μπορεί να είναι μερικά δευτερόλεπτα για σένα, αλλά για κάποιον άλλο, όλη του η ζωή. Εγώ έκανα το πρώτο βήμα, σε μια εκδήλωση ενημέρωσης για την αναγκαιότητα προσφοράς μυελού των οστών, που συνδιοργάνωσαν ο Ερυθρός Σταυρός τμήματος Κορίνθου στο οποίο ανήκω ως σαμαρείτισσα από το 2014, το ΚΕΔΜΟΠ-“Χάρισε Ζωή”, καθώς και ο Σύλλογος “Δεσμοί Αίματος”  Αργολίδας.   Προσέφερε στον συνάνθρωπο σου οπότε μπορείς, για να κάνει και αυτός το ίδιο όταν το χρειαστείς. Γι’ αυτό μην αργείς ούτε    στιγμή βάλε στόχο τη Ζωή.”

Κ.Έ., δωρήτρια μοσχεύματος


Δεν μπορείς να νιώσεις τι θα πει ΄΄Χάρισε Ζωή΄΄ αν δεν το ζήσεις…Η ιστορία ξεκινά περί τα τέλη Νοεμβρίου του 2018, όταν έλαβα το τηλεφώνημα του κ.Σπυρίδη πως βρέθηκα συμβατή δότρια μυελού των οστών. Η λήψη του μοσχεύματος έγινε μια μέρα που δε θα ξεχάσω ποτέ, καθώς το συναίσθημα είναι απερίγραπτο. Η αγωνία μου ήταν στο αν θα είναι επαρκής η κινητοποίηση και αν το μόσχευμα θα φτάσει στον ασθενή.

Όλα πήγαν καλά. Ευχαριστώ από καρδιάς όλο το team της Αιματολογικής Μονάδας του ΓΝ Αττικόν, που ήταν δίπλα μου σε όλη αυτή τη διαδικασία. Και μην ξεχνάτε: Η δωρεά μυελού των οστών γίνεται με τοποθέτηση ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗΣ φλεβικής γραμμής και διαρκεί λίγες ώρες. Αυτές οι ώρες, όμως, αρκούν για να «Χαρίσεις Ζωή». Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να το ζήσω.

Κ.Μ., δωρήτρια μοσχεύματος


Νιώθω ευγνώμων στον Θεό που με αξίωσε να κάνω μια τέτοια μεγάλη πράξη, όπως και τον οργανισμό «Χάρισε Ζωή» που βοήθησε να την πραγματοποιήσω ! Τα πράγματα είναι απλά σαν μια αιμοδοσία.  Μέχρι κι  εγώ που δε κατάφερα να δώσω αίμα από τα χέρια και χρειάστηκα φλεβικό καθετήρα στο λαιμό όλα πήγαν μια χαρά. Αξίζει τον κόπο για να σώσεις έναν άνθρωπο που σε περιμένει. “Περισσότεροι εθελοντές μυελού των οστών… περισσότερες ελπίδες για ζωή!!!”

(Μ.Ι., δωρήτρια μοσχεύματος)


Δεν έχω ξανανιώσει τόσο δυνατά συναισθήματα μέχρι και σήμερα, από αυτά όταν μου ανακοινώθηκε πως βρέθηκα συμβατή με κάποιον ασθενή. Ένιωσα ταυτόχρονα τυχερή, χαρούμενη και ξαφνικά υπεύθυνη  για τη ζωή κάποιου που δεν γνωρίζω.

Είναι μια εμπειρία ζωής για μένα. Δεν έχω γίνει μητέρα για να συγκρίνω τα συναισθήματα αλλά φαντάζομαι πως είναι παρόμοια! Βλέποντας το μόσχευμα, ένιωσα γαλήνη και το μόνο που με ένοιαζε ήταν να πετύχει η μεταμόσχευση! Διαθέτεις λίγες ώρες και αυτό αρκεί για να δώσεις την δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει ένας άνθρωπος. Αξίζει!!!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα  Τριανταφύλλου για την άψογη συνεργασία καθώς και σε όλη την ομάδα του “Χάρισε Ζωή”.

(Χ.Χ., δωρήτρια μοσχεύματος)


Η πρώτη επαφή μου με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών έγινε όταν ήμουν στο πρώτο έτος της φοιτητικής μου ζωής, όπου η καθηγήτρια μου μέλος της ομάδας «Χάρισε Ζωή», μας ενημέρωσε για τη σημαντικότητα της διαδικασίας και την ανάγκη καθολικής κάλυψης της τράπεζας μυελού των οστών , ενώ τέλος μας πρότεινε να γίνουμε μέλη, δίνοντας απλά λίγο δείγμα από το «σάλιο» μας. Ως ενθουσιώδης τότε 18χρονη κοπέλα , άδραξα την ευκαιρία και έσπευσα, όχι μόνο να γίνω μέλος αλλά και να βοηθήσω ενεργά στην καμπάνια ενημέρωσης.  Σε κάθε ενημέρωση, μα και σε κάθε συνειδητοποιημένη προσφορά σιέλου από κάποιο συνάνθρωπο μας ένιωθα όλο και πιο έντονη τη χαρά της προσφοράς, της ελπίδας , της αισιοδοξίας και της ανιδιοτελούς αγάπης, πιστεύοντας πως πιο γλυκό αίσθημα από αυτό δεν υπάρχει για ένα νέο παιδί γεμάτο όνειρα αυτά τα στοιχεία ήταν οι «πολυβιταμίνες» που χρειαζόταν για να αντέξει στις καθημερινά σκληρές εικόνες της κοινωνίας… να δει τη θετική όψη.

Αρκετά χρόνια αργότερα κι ενώ είχα στο μυαλό μου την στατιστικά ασήμαντη πιθανότητα επιλογής μου ως δότρια, χτύπησε το τηλέφωνο… ήταν ο κ. Βασιλείου από το «Χάρισε Ζωή»-ΚΕΔΜΟΠ,  μια ευγενική, γεμάτη ελπίδα και αγάπη φωνή, μου ανήγγειλε πως «βρέθηκα συμβατή» και απάντησε σε κάθε μου ερώτηση, με υπομονή! Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα περίπου 6 μηνών κι ενώ είχαν προηγηθεί δυο αιματολογικοί έλεγχοι, έφτασε η στιγμή της επίσκεψής μου στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Ένα 25χρονο κορίτσι που αντί  για φόβο και δισταγμό, ένιωθε χαρά και ελπίδα… το αδύνατο σήμερα θα γίνει δυνατό…! Πρώτη φορά στη ζωή μου αντιλήφθηκα τόσο ξεκάθαρα τι θα πει η λέξη «ΣΥΝ- ΑΝΘΡΩΠΟΣ», τι θα πει να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Μέσα από τα δικά μου μάτια ο «Άνθρωπος» που περίμενε το μόσχευμα  ήταν η μητέρα, ο πατέρας, η αδελφή και ο αδελφός μου… κάθε σταγόνα που έβλεπα να γεμίζει τον ασκό του αίματος ήταν η ευκαιρία για ΖΩΗ που του πρόσφεραν κάποια ελάχιστα, αιμοποιητικά μου κύτταρα! Κάποιοι φίλοι μου με ρώτησαν αν αισθάνθηκα πόνο. Μμμ δεν θα το έλεγα πόνο αλλά «γλυκιά ενόχληση» η οποία μόλις έγινε αντιληπτή από το εξαιρετικά εκπαιδευμένο προσωπικό του νοσοκομείου Παπανικολάου απομακρύνθηκε σύντομα κι αυτή. Έξι άγγελοι με ανθρώπινη μορφή ( Βαρνάβας, Δέσποινα, Γιώτα, Γιάννης, Βάσω, Μαρία) ήταν διαρκώς δίπλα μου. Αν με ρωτάς αν θα το ξαναέκανα, η απάντηση είναι πολύ απλή,  αν έβλεπες τα εκατοντάδες άτομα (παιδιά κι ενήλικες) που είδαν τα μάτια μου μέσα στο νοσοκομείο  να πολεμάνε τον «Καρκινόδρακο» και να έχουν την τελευταία σταγόνα ελπίδας στο τηλέφωνο του ιατρού που θα τους πει αν βρέθηκε συμβατός δότης. Αν τα δικά μου λεπτά «ενόχλησης» σημαίνουν ΖΩΗ για κάποιον άλλο τότε όχι μόνο «ΝΑΙ» θα ξαναέλεγα αλλά και ένα τεράστιο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» που μου δίνουν τη δυνατότητα να αισθανθώ πραγματικός «ΑΝΘΡΩΠΟΣ»! Ευχαριστώ τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ του «ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ»-ΚΕΔΜΟΠ  και του νοσοκομείου Παπανικολάου (κτήριο ΣΤΟΡΓΗ) για όλα!!!

Υ.Γ.  Αδελφέ μου, λήπτη του μοσχεύματος εύχομαι, όποιος, όπου κι αν είσαι να υγιαίνεις!!!

(Τ.Φ., δωρήτρια μοσχεύματος)


Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν καθόλου συνειδητή απόφαση η ένταξη στη δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.  Έτυχε να γίνει μια ενημέρωση στη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών και έτσι έμαθα πως η διαδικασία της δωρεάς πραγματοποιείται από το αίμα με τη μέθοδο της λευκαφαίρεσης.  Χωρίς να το σκεφτώ πολύ και έχοντας στο νου πως είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί συμβατότητα μπήκα στην τράπεζα δοτών.  Μετά από 3 περίπου χρόνια ενημερώθηκα από το ΚΕΔΜΟΠ πως είμαι συμβατή με κάποιον ασθενή. Τα πρώτα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα, από τη μία αισθάνθηκα πολύ μεγάλη ευθύνη απέναντι στην ίδια τη ζωή και από την άλλη είχα αρκετά ερωτηματικά καθώς είχα άγνοια απέναντι στις λεπτομέρειες της διαδικασίας. Δύο ραντεβού χρειάστηκαν με τους ιατρούς για τις περαιτέρω εξετάσεις και την λεπτομερέστατη ενημέρωση για να προχωρήσουμε με τη διαδικασία συλλογής του μοσχεύματος. Οι ιατροί ήταν πραγματικά πολύ προστατευτικοί και επεξηγηματικοί καθ όλη τη διαδικασία.   Η μέρα της συλλογής νομίζω πως είναι μια από τις ωραιότερες μέρες της ζωής μου. Ήμουν πραγματικά χαρούμενη και ανυπομονούσα να πάνε όλα καλά μέχρι το τέλος …κάτι που ακόμη εύχομαι για τον άνθρωπο που δέχτηκε το μόσχευμα.

Σκέφτηκα πολλά αυτό το διάστημα, όπως πως από τύχη η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να μπορώ να προσφέρω σε έναν συνάνθρωπο, πως ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα μπορούσε να είναι σε αυτή τη θέση.. ο αδερφός σου, το παιδί σου.. πως τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την υγεία και την ίδια τη ζωή.  Δεν μου έρχεται ούτε μία δικαιολογία στο νου που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας για να μην προβεί κάποιος στη ένταξή του στην δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.  Δεν υπήρξε καμία δυσκολία στην όλη διαδικασία και το μόνο που θυσιάζει κάποιος είναι 4-5 ώρες από την καθημερινότητά του με αντάλλαγμα τόσο δυνατό που είναι ανούσιο που το αναφέρουμε.  Όσο είναι στο χέρι μας ας κάνουμε ότι μπορούμε.

(Ν.Μ.,  δωρήτρια μοσχεύματος)


«Δε δίστασα καθόλου. Θα το κάνω, να βοηθήσω ένα συνάνθρωπο. Νιώθω μεγάλη χαρά που θα μπορέσω να βοηθήσω ένα συνάνθρωπο, ένα παιδί  ίσως,  να χαμογελάσει ξανά στη ζωή. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει κανείς … δεν έχουν περάσει παραπάνω από δέκα λεπτά που έχει τελειώσει η διαδικασία και όμως είμαι εδώ και σας μιλάω. Ήταν κάτι ανώδυνο. Έχοντας  ήδη βιώσει ανώδυνα την όλη διαδικασία συλλογής αίματος θα ήθελα όλοι να ενημερωθούν και να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών».

(Μ.Ν., δωρητής μοσχεύματος)


Νομίζω ότι μόνο χαρά και ευτυχία μπορεί να νιώσει κάποιος όταν χτυπάει το τηλέφωνο και στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο γιατρός,  ο οποίος σε ενημερώνει πως στα τόσα εκατομμύρια των δοτών μυελού των οστών βρίσκεσαι εσύ να είσαι συμβατός με κάποιον συνάνθρωπό μας,  ο οποίος περιμένει από εσένα να τον βοηθήσεις.  Θα το έκανα όσες φορές και να μου το ζητούσαν!

(Ζ.Χ., δωρητής μοσχεύματος)


Η δική μου ιστορία θυμίζει αυτή του ξεχασμένου λαχείου. Παίρνεις ένα λαχείο , στη συνέχεια το ξεχνάς και κάποια στιγμή μαθαίνεις ότι έχεις κερδίσει. Το 2013 έδωσα δείγμα για δότρια μυελού των οστών, όχι συνειδητά και χωρίς να ξέρω τι σημαίνει αυτό. Απλά έτυχε να βρίσκομαι σ’ έναν χώρο που το ΚΕΔΜΟΠ έπαιρνε δείγματα. Όταν ο Κωνσταντίνος γιος αγαπημένης μου φίλης ασθένησε τότε έμαθα τι σημαίνουν όλα αυτά. Το 2018 χτύπησε το τηλέφωνό μου και ήταν ο κ. Σπυριδωνίδης από τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και μου είπε ότι είμαι συμβατή με μια ασθενή στην Ολλανδία κι αν ισχύει η προσφορά μου για να είμαι δότρια. Εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα ότι κέρδισα το λαχείο. Ευχαριστώ τη λήπτρια διότι μου έδωσε απαντήσεις στα πιο βαθιά μου ερωτήματα για τη ζωή.

(Ι.Λ.,  δωρήτρια μοσχεύματος)


Όλα ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2016 που ως φοιτήτρια ιατρικής είχα πάει να παρακολουθήσω μια εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής. Εκεί μας ενημέρωσαν για το να είσαι Δότης Μυελού των Οστών και μας είπαν ότι όποιος ήθελε μπορούσε να γίνει πολύ εύκολα δίνοντας λίγο σάλιο σε μια μπατονέτα έξω από την αίθουσα. Εγώ σκέφτηκα γιατί όχι ; Άλλωστε πόσο πιθανό είναι να βρεθείς συμβατός ; Και όντως το έκανα. Βέβαια, ποτέ δεν περίμενα ότι μόλις δύο χρόνια αργότερα θα χτυπούσε το τηλέφωνό μου και θα μου ανακοίνωναν ότι βρέθηκα συμβατή! Αρχικά το σοκ ήταν μεγάλο γιατί δεν περίμενα ποτέ ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο και μάλιστα τόσο γρήγορα. Τις επόμενες μέρες πήγα στο νοσοκομείο για τις πρώτες εξετάσεις αίματος. Μετά από δύο μήνες περίπου με πήραν τηλέφωνο και μου ανακοίνωσαν ότι μπορούμε να προχωρήσουμε την όλη διαδικασία. Τις επόμενες ημέρες έκανα εξετάσεις αίματος, πήρα κάποιες ενέσεις αιμοποιητικού αυξητικού παράγοντα και μετά ήρθε η τελική διαδικασία, κάθισα πάνω από τέσσερις ώρες για να μου πάρουν τα απαραίτητα κύτταρα από τις περιφερικές σου φλέβες. Και κάπως έτσι απλά σώζεις τη ζωή ενός ανθρώπου… Και ενώ η αρχική μου σκέψη ήταν “Mήπως να μη γίνω εθελόντρια δότρια ; ” αυτή πια έχει αντικατασταθεί απ’ το “Μα γιατί κάποιος να μη θέλει να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του να ζήσει, απλά αν ζήσει ; ” Και μετά ακολουθούν άλλες σκέψεις όπως “Τι θα είχε γίνει αν δεν είχα αφιερώσει εκείνο το ένα λεπτό για να δώσω λίγο σάλιο ;” Το μόνο που εύχομαι πια είναι σε λίγα χρόνια να μάθω ότι ο άνθρωπός αυτός όντως έζησε! Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυρία Τριανταφύλλου και την ομάδα της καθώς δεν θεωρώ ότι θα μπορούσε κάποιος να με στηρίξει καλύτερα! Προτρέπω όλους να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών γιατί κάθε λεπτό που περνάει ίσως στερούν σε κάποιον τη μοναδική ελπίδα του για ζωή…

(Π.Ν., δωρήτρια μοσχεύματος)


Χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο κύριος Σπυριδωνίδης και κάπως έτσι μπορώ να πω πως άρχισα να σκέφτομαι την ζωή διαφορετικά! Αρχικά μου είπε πως είμαι συμβατός δότης για κάποιον από την Ιταλία. Στην αρχή νόμιζα πως κάποιος μου κάνει πλάκα γιατί είχα καιρό που είχα εγγραφεί ως εθελοντής. Όταν κατάλαβα πως ήταν αλήθεια άρχισα να νιώθω διαφορετικά και να ακούω με προσοχή τα όσα μου έλεγε. Μου εξήγησε  λεπτομερώς  το τι πρέπει να κάνω και τις επόμενες  ημέρες ήμουν στο νοσοκομείο για τις πρώτες εξετάσεις. Κάθε μέρα που περνούσε ήθελα να κάνω ότι μπορώ ώστε να τελειώνει γρήγορα και να γίνει καλά ένας συνάνθρωπος μου χωρίς να ξέρω για ποιον πρόκειται. Ενώ είχα κάνει τις εξετάσεις και πέρασε ένα διάστημα περίπου δυο μηνών ξαναχτύπησε το τηλέφωνο και με ρώτησαν αν ήθελα να συνεχίσω την διαδικασία. Φυσικά τις επόμενες ημέρες ήμουν ξανά στο Αττικό Χαϊδαρίου όπου κι εκεί η βοήθεια κι  η ενημέρωση των γιατρών ήταν μεγάλη! Μου ανακοινώθηκε η ημέρα που θα έδινα. Μόνο χαρά μπορούσα να νιώθω πλέον γι αυτό το οποίο επρόκειτο να συμβεί! Πήγα στο νοσοκομείο αγχωμένος αλλά οι  γονείς μου, οι γιατροί και το προσωπικό ήταν δίπλα μου!  Ήταν 4 ώρες που πέρασαν γρήγορα χωρίς να σκέφτομαι κάτι διαφορετικό από το ότι μετά από μια δυο μέρες θα δίνω ελπίδα σε έναν άνθρωπο να συνεχίσει να ονειρεύεται για τη ζωή! Δεν τον γνωρίζω και σίγουρα θα ήθελα αλλά αυτό που περισσότερο ελπίζω είναι να πήγαν όλα καλά! Μέσα στο δωμάτιο που ήμουν συνδεδεμένος με το μηχάνημα περνούσαν συνέχεια ασθενείς που είχαν λευχαιμία κι η δύναμη κι οι ευχές που έπαιρνα από αυτούς όταν μάθαιναν ότι είμαι εθελοντής δότης με έκανε να ξεχνώ το ότι είμαι ακίνητος για τόσες ώρες κάνοντας με να χαίρομαι για τη ζωή. Εύχομαι ο αριθμός εθελοντών να αυξηθεί και η λευχαιμία κάποια στιγμή να είναι απλά μια λέξη! Μπορεί να μην γνωρίζεις κάποιον αλλά να είσαι η μόνη του ελπίδα να συνεχίζει να ονειρεύεται…

(Κ.Π., δωρητής μοσχεύματος)


Η ιστορία μου ως δότρια ξεκινά δυο χρόνια πριν όταν σε μια αιμοδοσία συνάντησα τους εθελοντές του «Xάρισε Ζωή» ,ενημερώθηκα κι έδωσα κι εγώ δείγμα. Από την ίδια στιγμή πίστεψα ότι θα βρεθώ συμβατή, αίσθηση ή θέληση δεν ξέρω, αλλά αυτό συνέβη. Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον κο.Σπυριδωνίδη που μου είπε ότι έχω βρεθεί συμβατή με έναν ασθενή που έχει ΑΜΕΣΗ ανάγκη από μεταμόσχευση και θα ήθελε να σκεφτώ αν θέλω να προχωρήσω. Δεν είχα να σκεφτώ τίποτα. Ήθελα μόνο να μάθω τα επόμενα βήματα της διαδικασίας. Δυο μέρες μετά ξεκίνησε η επικοινωνία μου με τους ανθρώπους του «Xάρισε Ζωή» που με ενημέρωσαν και φρόντισαν για όλα. Από τις εξετάσεις που έπρεπε να κάνω για να διαπιστωθεί ότι όντως είμαι καλά και μπορώ να δώσω μόσχευμα μέχρι για το που θα μείνω όταν πάω για τη δωρεά. Ευτυχώς όλα ήταν καλά και ανέβηκα και στον Ευαγγελισμό για κάποιες περαιτέρω εξετάσεις και για να συζητήσουμε το πότε θα γίνει και όλες τις λεπτομέρειες. Σε δυο εβδομάδες κανονίστηκε να γίνει η δωρεά. Πλέον αισθανόμουν ότι έχω μια παραπάνω ευθύνη στη ζωή μου και ότι χωρίς να αλλάξω στο ελάχιστο την καθημερινότητα μου θα σωθεί μια ζωή. Πόσο μάλλον όταν είσαι μητέρα και μαθαίνεις ότι πρόκειται για ένα μικρό παιδί. Ήρθε λοιπόν η ώρα να γίνει η δωρεά. Με δάκρυα στα μάτια και ένα αίσθημα πληρότητας ξεκίνησε η συλλογή από τους καταπληκτικούς ανθρώπους της Μ.Μ.Μ.Ο. του Ευαγγελισμού. Σε τρεις ώρες ήμουν ήδη στο αυτοκίνητο για να επιστρέψω στο σπίτι μου με τρεις ευχές στο μυαλό μου….
1. Να σωθεί το παιδάκι
2. Να γίνονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι εθελοντές, αλλά και να δωρίζουν όταν χρειαστεί και όχι να αλλάζουν γνώμη, εφόσον μπορούν βέβαια και
3. Να υπάρχει ΣΩΣΤΗ ενημέρωση γιατί πιστεύω ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας στο να γίνει κάποιος εθελοντής.

(Μ.Α., δωρήτρια μοσχεύματος)


Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν θυμάμαι πως το 2015 ήμουν στα 17 και παρευρέθηκα σε μία εκδήλωση στην οποία βρισκόταν και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δοτών Μυελού των Οστών Χαρίεσσας. Μας ενημέρωσαν σχετικά με την διαδικασία που χρειάζεται για να γίνεις εθελοντής και είχαμε ενθουσιαστεί. Που να φανταστώ εκείνη την ημέρα πως θα έβρισκα έναν άνθρωπο με τον οποίο θα ” έμοιαζα ” τόσο και θα μπορούσα να του δώσω ελπίδες να ξανά κερδίσει την υγεία του τόσο εύκολα και ανώδυνα . Μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2017 που δέχθηκα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του ΚΕΔΜΟΠ, τον κ. Σπυριδωνίδη πίστευα πως τη ζωή μπορεί να σου τη χαρίσει και να σου την αφαιρέσει μονάχα ο Θεός, διότι όλα είναι στο χέρι Του. Αυτό που έζησα στις 26 Μαρτίου του 2018 στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης είναι ασύλληπτο. Εγώ, που όποτε χρειάστηκε να δώσω αίμα για εξετάσεις έβαζα τα κλάματα και έτρεμα από τον φόβο μου. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη, όμως παράλληλα πολύ αγχωμένη με την άγνωστη διαδικασία κι αυτό μου προκαλούσε φόβο. Εν τέλη, είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα στα 20 μου να κάνω μια προσπάθεια με σκοπό ένας άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο να σηκωθεί μία μέρα και να είναι και πάλι υγιής, να χαίρεται και να απολαμβάνει τη ζωή όπως του αξίζει. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μη τα παρατήσει κανένας ποτέ. Είτε στηρίζει απλώς τέτοιες δράσεις, είτε βρίσκεται στην οργάνωση, ασθενής και υγιής, λήπτης και δότης. Θα έμπαινα στην ίδια διαδικασία αμέτρητες φορές. Η ψυχική ικανοποίηση είναι απερίγραπτη. Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, τις νοσοκόμες , τον κύριο Μπάτση, τα στελέχη του ΚΕΔΜΟΠ και τους δικούς μου ανθρώπους που με βοήθησαν να ξεπεράσω τις φοβίες μου και να τα καταφέρουμε όλοι μαζί.

(Θ.Ε., δωρήτρια μοσχεύματος)


Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας εκφράσω τον απέραντο θαυμασμό μου για το υπέροχο έργο που επιτελείτε και να σας δηλώσω ότι αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να βοηθήσω έναν συνάνθρωπο μου. Όλη αυτή η εμπειρία για μένα ήταν μια ευλογία από το Θεό και μακάρι να μου δινόταν ξανά και ξανά η ευκαιρία να το ξαναζήσω. Μακάρι να ήταν δυνατόν να το ζούσαν όλοι οι άνθρωποι του κόσμου γιατί θα τους δινόταν η ευκαιρία να βιώσουν το απόλυτο συναίσθημα της ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ. Ένα συναίσθημα που γεμίζει τη ψυχή σου.
Σας ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο που τόσο καλά επιτελείτε.

(Κ.Α., δωρητής μοσχεύματος)


Λοιπόν…. “Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2016, όταν παρευρέθηκα σε μια εκδήλωση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Και Δοτών Μυελού Των Οστών Χαρίεσσας και ακολουθώντας την διαδικασία εντάχθηκα στην Ελληνική (ΕΟΜ) και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού Των Οστών (BMDW). Δυο χρόνια αργότερα, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Σπυριδωνίδη, ο οποίος μου ανακοίνωσε πως βρέθηκα συμβατή και πως είμαι η τυχερή, που μπορεί να δώσει ελπίδα και ζωή σε ένα 14χρονο αγοράκι. Χωρίς δεύτερη σκέψη και πλήρως συνειδητοποιημένη και ενημερωμένη έδωσα την συγκατάθεση μου για να ξεκινήσει όλη η διαδικασία, ώστε μετά από περίπου δυο μήνες να έρθει η ημέρα της δωρεάς στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Όλα πραγματοποιήθηκαν εύκολα, με ασφάλεια και τελείως ανώδυνα για εμένα. Μόλις συνδέθηκα στο μηχάνημα αντιλήφθηκα το μεγαλείο αυτής της πράξης. Μόνο δάκρυα χαράς και ευγνωμοσύνης στο Θεό, που με αξίωσε να βιώσω αυτά τα μοναδικά συναισθήματα που με έκαναν να νιώθω ευλογημένη μια ζωή. Εν κατακλείδι μπορείτε να δείτε το video από την στιγμή τη δωρεάς https://www.facebook.com/groups/499886720072278/permalink/1738313062896298/, που ο λόγος ύπαρξης του είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων αυτών που ακόμη δεν έχουν γίνει Εθελοντές Δότες Μυελού Των Οστών. Γιατί…. Μόνο όλοι  μαζί μπορούμε να κάνουμε την λευχαιμία παρελθόν. Σας ευχαριστώ όλους για όλα.”

(Γ.Σ., δωρήτρια μοσχεύματος)


Όλα ξεκίνησαν το 2016 όταν πήγα να δώσω αίμα σ’ ένα από τα πολλά event που κάνει ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών στο Αγρίνιο. Βιαστικός μετά την αιμοδοσία περνώ μπροστά από το σταντ που είχαν στήσει οι εθελόντριες του σύλλογο. Μία από αυτές με σταμάτησε και άρχισε να μου μιλάει για την δωρεά μυελού των οστών και πόσο απλό και ανώδυνο είναι να γίνεις δότης. Βιαστικός όπως ήμουν λόγω της δουλειάς που έπρεπε να επιστρέψω, είπα “αν το κάνει ο Ρουβάς, ναι μπορώ κι εγώ”. Χαμογελώντας όλοι μας πήραμε το δείγμα και έφυγα μετά από λίγα λεπτά βιαστικά για την δουλειά. Όταν με κάλεσε 2 μήνες μετά ο κ Σπυριδωνίδης στο τηλέφωνο να μου πει πως βρέθηκα συμβατός με δότη και αν θέλω να βοηθήσω να προχωρήσουμε στη διαδικασία της δωρεάς σκέφτηκα πόσο βιαζόμουν εκείνη την ημέρα και τον δισταγμό που είχα να κάνω το ” θεματάκι” με την μπατονέτα. ” Σκεφτόμουν μετά για μέρες ”αν δεν σταματούσα;” ” αν δεν τ’ έκανα το τεστ;” Ευτυχώς αφιέρωσα 1 λεπτό !!! μετά από τις μικροβιολογικές εξετάσεις που έκανα ώστε να προχωρήσουμε στη λήψη των κυττάρων με άφησαν στην αναμονή 2 μήνες ώσπου μια μέρα με ειδοποίησαν ότι δεν είμαι πια σε αναμονή. Μετά από μήνυμα του ιατρικού κέντρου του λήπτη , στεναχωρήθηκα που δεν μου έδωσαν την δυνατότητα να βοηθήσω, για να πω την αλήθεια. Μετά από μερικούς μήνες ο κύριος Σπυριδωνίδης μου είπε στο τηλέφωνο ότι βρέθηκα συμβατός δότης. Θυμάμαι του απάντησα ”λάθος κάνετε με είχατε πέρυσι αλλά ακυρώθηκε τελικά. Ψάξτε στα αρχεία σας κάποιο λάθος έχετε κάνει. Σε λίγα λεπτά με κάλεσε ξανά και γελώντας μου είπε ότι βρέθηκα συμβατός δότης για δεύτερη φορά. Ευτυχώς αυτή τη φορά έφτασα στο τελικό στάδιο και κατάφερα να δώσω τα κύτταρα που έπρεπε, με την βοήθεια του Χάρισε Ζωή-ΚΕΔΜΟΠ, του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Αγρινίου και τη πολύτιμη βοήθεια της κας Τριανταφύλου στο σημείο λήψης, στο Π.Γ.Ν. Πατρών στο Ρίο, στις 26 Μαρτίου 2018 χαρίσαμε τα κύτταρα που χρειάζονταν. Την ώρα της λήψης σκεφτόμουν πόσο διστακτικά γύρισα εκείνη την ημέρα προς τις εθελόντριες να κάνω το τεστ !!! “‘Αξιζαν τα 11 δευτερόλεπτα που αφιέρωσα για να βάλουν μια μπατονέτα στο στόμα μου.” Κάντε όλοι το τεστ συμβατότητας. Ρωτήστε στους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών, τον προσωπικό σας ιατρό, φίλους που το ‘χουν κάνει. Ο καρκίνος θα νικηθεί μόνο αν όλοι μας λάβουμε μέτρα εναντίον του και όχι λειτουργώντας σαν να μην μας ενδιαφέρει!!! …”αν δεν καώ εγώ ,αν δεν καείς εσύ , πως θα γίνουν τα σκοτάδια φως; μας λέει ο Ναζιτ Χικμέτ”.

(Κ.Σ., δωρητής μοσχεύματος)


Ευχαριστώ το Θεό που με κράτησε γερό μου έδωσε δύναμη και έφτασα στην τελική δωρεά.

Ευχαριστώ την γυναίκα μου και τα παιδιά μου που με στήριξαν και με στηρίζουν σε κάθε μου πράξη.

Πολλά συγχαρητήρια στο ΚΕΔΜΟΠ και στο κέντρο αιμοληψίας του νοσοκομείου Πατρών για την άριστη και επαγγελματική τους συμπεριφορά.

Εύχομαι στον ασθενή που θα του χορηγηθεί το μόσχευμα ταχεία ανάρρωση και να τον έχει ο Θεός γερό και δυνατό. Πραγματικά μία ξεχωριστή εμπειρία στη ζωή μου.

Τελικά η ζωή είναι όμορφη και ο εθελοντισμός μπορεί να την κάνει ακόμη ομορφότερη.

(Σ.Γ., δωρητής  μοσχεύματος)


Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2015, όταν παρευρέθηκα σε μια εκδήλωση του SAVE MORAS και ενημερώθηκα για πρώτη φορά σχετικά με την προσπάθεια που καταβάλλει το σωματείο να πληροφορήσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο πάνω στο θέμα της μεταμόσχευσης του μυελού των οστών. Όλα όσα άκουσα από τους υπεύθυνους του σωματείου, από γιατρούς καθώς και από ανθρώπους που έχουν βιώσει τη εμπειρία της δωρεάς ή της λήψης μυελού των οστών, ήταν αρκετά για να “σπαταλήσω” λίγα λεπτά κατά την έξοδο μου δίνοντας λίγο σάλιο και συμπληρώνοντας μια φόρμα με τα στοιχεία μου μπαίνοντας έτσι στη βάση δεδομένων των εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Δύο χρόνια αργότερα, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Σπυριδωνίδη ο οποίος μου ανακοίνωσε πως βρέθηκα συμβατός και πως είμαι σε θέση να δώσω ελπίδα σε κάποιον άνθρωπο που πάσχει από ασθένεια του πλάσματος και χρειάζεται τη βοήθεια μου. Αμέσως και δίχως κανέναν ενδοιασμό είπα στο γιατρό πως είμαι ενήμερος για τη διαδικασία και έτοιμος να κάνω ό,τι χρειαστεί προκειμένου να βοηθήσω έναν άνθρωπο.

Τα συναισθήματα που βίωσα εγώ και οι γύρω μου εκείνη τη στιγμή είναι δύσκολο να τα περιγράψω. Μόνο συγκίνηση από χαρά και αποφασιστικότητα για να ολοκληρώσω μια πράξη για την οποία θα ένοιωθα ευλογημένος μια ζωή.

Η διαδικασία αυτή καθ’ αυτή περιελάμβανε 3 επισκέψεις σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και μια πιο ενδελεχή ενημέρωση για τη διαδικασία και το τι θα ακολουθούσε. Το πρόγραμμα μου, που τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν εξαιρετικά φορτωμένο, δεν υπέστη σημαντικές αλλαγές καθώς ήμουν σε θέση να κάνω τα πάντα ακόμα και λίγες ώρες μετά τη λήψη του μοσχεύματος χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επίπτωση στην υγεία μου. Πιο συγκεκριμένα, την όλη διαδικασία μπορεί κάποιος να την φανταστεί σαν μια απλή αιμοδοσία κατά την οποία, εγώ προσωπικά, έτρωγα σοκολάτα και απολάμβανα τον καφέ μου έχοντας στο πλευρό μου, μαζί με τους υπεύθυνους γιατρούς, τους δικούς μου ανθρώπους. Αφού όλα τελείωσαν ομαλά, το αίσθημα της ικανοποίησης γι αυτό που έκανα ήταν τεράστιο και πλέον η διάδοση της εμπειρίας μου όπου σταθώ κι όπου βρεθώ είχε γίνει αυτοσκοπός. Ο κόσμος πρέπει να ΜΑΘΕΙ, να ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ, να ΒΟΗΘΗΣΕΙ, να ΧΑΡΙΣΕΙ ΖΩΗ!

(Π.Γ., δωρητής  μοσχεύματος)


Σας ευχαριστώ για την εμπειρία ζωής που μου δώσατε με το να βοηθήσω έναν άνθρωπο.

Είμαι εθελοντής αιμοδότης και δότης μυελού τον οστών, είναι μια ανάταση ψυχής. Ευχαριστώ τον κ.Σπυρίδωνιδη, την αγαπητή κα.Εύη Τριανταφύλλου και όλο το προσωπικό και εύχομαι όλο και πιο πολλοί δότες στο πλευρό τον ασθενών. Σας ευχαριστώ!

(Τ.Β., δωρητής  μοσχεύματος)


Τα συναισθήματα πολλά, η χαρά μεγαλύτερη  όταν  χτύπησε το τηλέφωνο μου και ήταν ο διευθυντής του Κέντρου Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Τότε λοιπόν μου είπε ότι βρέθηκα συμβατός ανάμεσα σε 29 εκατομμύρια εθελοντές δότες, απίστευτο! Ήταν ένας άνδρας 45 χρονών που χρειαζόταν την βοήθεια μου,  ρωτήθηκα αν είμαι ακόμα πρόθυμος να προχωρήσω στη δωρεά, δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που βλέπει έναν συνάνθρωπο να κινδυνεύει και να μην του δώσει το χέρι του.

Αμέσως ξεκινήσαμε τις εξετάσεις να δούμε ότι όλα είναι καλά και μετά από περίπου έναν μήνα, τον Μάρτιο 2017 έγινε η διαδικασία συλλογής, η ταλαιπωρία μικρή μπροστά στην σκέψη ότι μόλις ΧΑΡΙΣΕΣ ΖΩΗ σε έναν συνάνθρωπο σου.

Τολμήστε το όλοι, δεν είναι τίποτα να γίνετε εθελοντές δοτές μυελού των οστών, Συναίσθημα ανεκτίμητο!

(Ζ.Ν., δωρητής  μοσχεύματος)
 
 

Σε εκδήλωση του Σωματείου SAVE M.OΡ.Α.Σ έδωσα δείγμα σάλιου και η εγγραφή μου στην Ελληνική και Παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών, έγινε τον Μάιο του 2016.

Τον Μάρτιο του 2017 με ενημέρωσε ο κ. Σπυριδωνίδης ότι βρέθηκα συμβατή με κάποιον νεαρό στο εξωτερικό.

Έγιναν όλες οι εξετάσεις και με τη βοήθεια του Θεού όλα πήγαν καλά και τον Αύγουστο του 2017 έδωσα το μόσχευμα.

Η ενημέρωση και η υποστήριξη από το ΚΕΔΜΟΠ καθώς και από όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων ήταν εξαιρετική. Η διαδικασία ήταν ανώδυνη. Το μόνο που με ανησυχούσε ήταν να πάνε όλα καλά με τον λήπτη και να έχει καλά αποτελέσματα η μεταμόσχευση.

Ευχαριστώ το Θεό που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία. Μακάρι να μπορέσουν όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή να έχουν την επιλογή να σώσουν μια ζωή…..

(Ε., δωρήτρια μοσχεύματος)


Η διαδικασία της συλλογής είναι πολύ απλή και ανώδυνη! Μόλις τελείωσε η συλλογή ένιωσα υπέροχα, κατάλαβα πως ενώ καθόμουν απλά ακίνητος σε μία καρέκλα έδινα ελπίδα σε έναν άνθρωπο για να ζήσει, να συνεχίσει την πορεία της ζωής του. Τα συναισθήματα είναι μοναδικά. Ο καθένας μπορεί να προσφέρει ζωή! Εύχομαι να πάνε όλα καλά αν και είμαι σίγουρος για την θετική έκβαση!

(Τ.Α., δωρητής  μοσχεύματος)


Δεν είχε περάσει ούτε ένας χρόνος από τη μέρα που γράφτηκα (Ζωοδόχου Πηγής, τυχαίο;!!!) στους εθελοντές δότες μυελού των οστών, όταν μου τηλεφώνησε ο κ.Σπυριδωνίδης (την Κυριακή της Ορθοδοξίας, άλλη σύμπτωση!!!) για να μου πει ότι είμαι συμβατή με κάποιο παιδάκι που έπασχε από λευχαιμία.

Νόμισα ότι έγινε κάποιο λάθος, γιατί ακόμα δεν είχα ενημερωθεί ότι ολοκληρώθηκε η εγγραφή μου στην παγκόσμια δεξαμενή των εθελοντών δοτών. Μόλις συνειδητοποίησα τι μου συμβαίνει δεν έκανα δεύτερη σκέψη για το αν θα δώσω, αλλά για τον τρόπο που θα δώσω. Θέλησα να κάνω το καλύτερο δυνατό που μπορούσα, γι’αυτό και αποφάσισα να δώσω ιστό!

Περίμενα με ανυπομονησία τη μέρα που κανονίσαμε να γίνει η μεταμόσχευση. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πόσο πολύ μ’αγαπάει τελικά ο Θεός για να με επιλέξει ανάμεσα σε τόσα εκατομμύρια για να βοηθήσω έναν συνάνθρωπο μου να ζήσει. Δεν είχε σημασία αν ήταν Ελληνάκι ή Γερμανάκι ή και Ινδιανάκι. Ήταν μια ψυχούλα που ζητούσε μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή.

Μετά τη δωρεά ήταν σαν να ξαναγεννήθηκα! Ένιωσα μια τέτοια ψυχική ανάταση, τέτοια γαλήνη που δεν περιγράφεται. Εκτός του ότι, θεωρώ, έγινα καλύτερος άνθρωπος, κατά τα άλλα η καθημερινότητα μου συνεχίζεται κανονικά. Επέστρεψα αμέσως στη δουλειά μου και στις οικογενειακές μου υποχρεώσεις και μάλιστα μετά  από ένα μήνα περίπου πήρα μέρος και στο RUN GREECE της πόλης μου μαζί με την οικογένεια μου!

Τα δυο μου παιδάκια, ο άντρας μου κι εγώ περιμένουμε να γνωρίσουμε και να αγκαλιάσουμε το νέο, πλέον, μέλος της οικογένειας μας!

Εν κατακλείδι, θέλω να προτρέψω τον κόσμο να γίνει δότης μυελού των οστών, γιατί δεν κοστίζει τίποτα και ενώ είναι κάτι τόσο απλό, είναι ταυτόχρονα και τόσο μεγάλο!

(Ε., δωρήτρια μοσχεύματος)


Θα ήθελα κ εγώ με την σειρά μου να μοιραστώ την εμπειρία μου για το μόσχευμα που έδωσα.

Τον Αύγουστο του 2016 πήγα να δώσω δείγμα σάλιου για μια συμπατριώτισσα μου, όμως με ενημέρωσαν ότι δεν γινόμαστε δότες μόνο για την κοπέλα, αλλά για όλο τον κόσμο…. για οποιονδήποτε βρεθούμε συμβατοί… Η χαρά μου διπλασιάστηκε γιατί θα είχα την δυνατότητα να βοηθήσω και άλλους!

Για να μην μακρηγορώ, μετά από 6 μήνες χτύπησε το τηλέφωνο μου και ήταν ο διευθυντής του Κέντρου Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών, τα έχασα. Τότε λοιπόν μου είπε ότι βρέθηκα συμβατή με μια κοπέλα σε 29 εκατομμύρια δότες, απίστευτο και όμως αληθινό! Τα συναισθήματα μου πολλά, η χαρά μου ακόμα πιο μεγάλη, μέχρι και σήμερα δεν μπορώ να το πιστέψω ότι θα δώσω ζωή σε έναν άλλον άνθρωπο!!!! Έκανα λοιπόν τις απαραίτητες εξετάσεις που χρειάζονταν κ μετά από δύο μήνες δηλαδή τον Μάιο ξεκίνησε η τόσο όμορφη διαδικασία.

Την ώρα που έδινα το μόσχευμα δεν μπορούσα να κρατήσω τα δάκρυα χαράς και ικανοποίησης, ένιωθα υπέροχα μόνο στην σκέψη πως αυτή η κοπέλα περιμένει εμένα για να της δώσω ζωή! Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω κ τους γιατρούς του Παπανικολάου Θεσσαλονίκης που μου στάθηκαν σε όλη την διαδικασία με τόσο αγάπη κατανόηση κ υπομονή!

Τέλος, θα ήθελα να σας δώσω μια συμβουλή, κάντε το, γίνετε όλοι εθελοντές και τότε μόνο θα καταλάβετε τι μεγάλο λειτούργημα κάνετε. Με εκτίμηση Ιωάννου Αλίκη από Φλώρινα!!!!

(Ι.Α., δωρήτρια μοσχεύματος)


Αγαπητοί δότες και μη, θα ήθελα με δυο λόγια να σας πω και εγώ με την σειρά μου για την εμπειρία που έζησα δίνοντας το μόσχευμα!

Όταν δέχτηκα το τηλεφώνημα ομολογώ πως πάγωσα και σκεφτόμουν συνεχώς τι να κάνω και πως καθώς δεν ήμουν πλήρη ενημερωμένος για την διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσω για να δώσω το μόσχευμα. Και σε αυτό ευθύνεται δυστυχώς η μη παιδεία που έχουμε και σε αυτόν τον τομέα όπως και σε πολλούς άλλους σήμερα! Είχα γίνει δότης σε μια μικρή ενημέρωση που είχα δεχτεί ενάμιση χρόνο πριν περίπου σε μια συνάντηση αιμοδοτών, καθώς δίνω και αίμα για χρόνια.

Όταν λοιπόν δέχτηκα το τηλεφώνημα είπα αμέσως το ναι και πήγα να κάνω κάποιες εξετάσεις για να σιγουρέψουμε ότι είμαι απόλυτα ταιριαστός με τον ασθενή τον οποίο φυσικά και δεν γνωρίζω! Έγιναν λοιπόν οι εξετάσεις και αφού ενημερώθηκα πλήρως για την διαδικασία προχωρήσαμε στην αγωγή και δώσαμε το μόσχευμα!

Με μια απλή διαδικασία πιστεύω πως μπορούμε όλοι μας καθώς δεν έχουμε να χάσουμε κάτι εκείνες τις μέρες από την καθημερινότητα μας να σώσουμε μια ζωή! Τόσο απλά! Το μόνο που θα πρέπει να σας ανησυχεί είναι οι 3-4 ώρες, ανάλογα τον ασθενή, που θα πρέπει να είσαστε ξάπλα σε μια πολυθρόνα για να μαζευτούν τα κύτταρα. Φυσικά και αστειεύομαι όμως, καθώς ένα μικρό πιάσιμο της στιγμής δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό το μικρό θαύμα που γίνεται από την επιστήμη και έτσι σώζεται μια ανθρώπινη ζωή που παλεύει για αυτά που εμείς ήδη έχουμε!

Εγώ έφερα και μια καινούργια δότρια με την κίνηση μου αυτή και είμαι δίπλα χαρούμενος! Ελπίζω με αυτό το κείμενο να καταφέρω να φέρω έστω ακόμα έναν δότη! Κάντε το ανεπιφύλαχτα γιατί με το να βοηθάς έναν άνθρωπο με ότι μπορείς θα σας γαληνέψει την ψυχή! Ποσό μάλλον όταν αυτό είναι η ίδια του η ζωή! Κάτι το οποίο δεν μπορεί να αγοραστεί ούτε με όλα τα χρήματα του κόσμου! Τέλος, περιμένω τηλέφωνο να μάθω πως τελικά όλα πήγαν καλά !

(Κ.Β., δωρητής  μοσχεύματος)


Πριν δύο χρόνια ο μικρός Νικόλας μου ( υιός μου) έπρεπε να πάρει μέρος σε πανελλήνιους αγώνες στο Ναύπλιο .Εκεί στον αύλιο χώρο του γηπέδου βρισκόταν ο Σύλλογος Μ.Μ.Ο. ” ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ” αν και 25 χρόνια αιμοδότρια και αιμοπεταλιοδότρια δεν γνώριζα λεπτομερώς.  Πόσο απλά και εύκολα μπορείς να γίνεις δότης μυελού των οστών ,και να σώσω έναν συνάνθρωπο μου, δίνοντας σάλιο σε μια μπετονετουλα . (Αν πέσει ένας άνθρωπος στο δρόμο ή ένα ζωάκι δεν θα το σηκώσουμε;;;; τόσο απλά ) Λόγω του επαγγέλματος μου (κομμώτρια), μητέρα, με πολλές ευθύνες στο κεφάλι μου ΣΥΝ το πρόσφατο θάνατο τότε της μητέρα μου είχα ξεχάσει το δείγμα που είχα δώσει, όπου ένα μαγικό απόγευμα στις 2 Δεκεμβρίου το 2016 δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Σπυριδωνίδη, καθ. Μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών.

Μου ανακοίνωσε πως είχα βρεθεί συμβατή με ένα συνάνθρωπο μου νεαρό που έπασχε από λευχαιμία κάπου πολύ μακριά  (δεν θα ξεχάσω ποτέ την φωνή του και αυτά τα πρώτα λόγια του γιατρού ΉΡΩΑ). Η κινητοποίηση των εξετάσεων μου στο Αττικό νοσοκομείο Αθηνών ήταν άμεση , ξανά ένα μεγάλο μπράβο στον κύριο Σπυριδωνίδη και στην ομάδα του ,που αποτελείται από σοβαρούς επιστήμονες, πολλά Ευχαριστώ. Η κινητοποίηση των εξετάσεων μου στο Αττικό νοσοκομείο Αθηνών ήταν άμεση , ξανά ένα μεγάλο μπράβο στον κύριο Σπυριδωνίδη και στην ομάδα του, που αποτελείται από σοβαρούς επιστήμονες, πολλά Ευχαριστώ.

Μέχρι που ήρθε με μεγάλη μου αγωνία ο Φεβρουάριος… Ήρθε η μέρα που εύκολα ,με ασφάλεια, υπευθυνότητα, η συγκινητική στιγμή της συλλογής των κυττάρων μου, να χαρίσω ζωή και εγώ ή ότι μπορεί και έχει ο καθένας μας στον χρυσόκοσμο του, ΌΜΩΣ ΜΥΕΛΌ ΤΩΝ ΟΣΤΏΝ ΕΧΟΥΜΕ ΌΛΟΙ. Μικρούλα ο μπαμπάς μου μου έδινε να τρώω το μεδούλι από το κόκαλο του φαγητού που είχε το τραπέζι μας ,να δυναμώσω… μεγάλωσα, δυνάμωσα και έσωσα μια ζωή… Όλοι μπορούμε. Και πάλι ευχαριστώ!

 
Μπορείτε να δείτε το video της Λένας, εδώ
 
(Κ.Λ, δωρήτρια μοσχεύματος)
 

 

 
Όταν με ειδοποίησαν ότι βρέθηκα συμβατή ενθουσιάστηκα !

Στη συνέχεια άρχισαν οι αμφιβολίες, οι οποίες κράτησαν μόνο λίγες μέρες, αφού οι γιατροί και κυρίως ο κ.Σπυριδωνίδης μου έλυσαν κάθε απορία !!

Αυτό που έχω να δηλώσω με πολύ απλά λόγια είναι πως αφιέρωσα 2 ώρες απ’ τη ζωή μου και τίποτα άλλο!!

Η διαδικασία απλή, το απόγευμα της ίδιας μέρας είχα επιστρέψει στην πόλη μου και στη δουλειά μου !!

(Δ.Α., δωρήτρια μοσχεύματος)


Όταν γίνεις δότης μυελού των οστών,σίγουρα δεν μπορείς να φανταστείς πόσο δυνατά  συναισθήματα βγαίνουν στην επιφάνεια όταν χτυπάει το τηλέφωνο και σε ενημερώνουν  ότι κάποιος,σε κάποιο σημείο της γης σε χρειάζεται.

Πρώτα ρωτήθηκα αν είμαι ακόμα πρόθυμη να προχωρήσω στη δωρεά.Ειλικρινά,δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που βλέπει κάποιον να πνίγεται και να μην του δώσει το χέρι.

Έτσι, μετά τον απαραίτητο έλεγχο για την ασφάλεια και τη δική μου αλλά και του λήπτη,ορίστηκε η ημερομηνία  της λήψης.

Η λήψη ήταν ανώδυνη.Οι ώρες που ήμουν ακίνητη,φρόντισε το προσωπικό του νοσοκομείου να περάσουν πολύ γρήγορα και ευχάριστα.

Η όποια μικρή ταλαιπωρία μπορεί να νιώσει ο δότης,σίγουρα δεν είναι τίποτα μπροστά στην αξία της ανθρώπινης  ζωής.

Εξάλλου ποτέ δεν ξέρουμε αν κάποια στιγμή βρεθούμε εμείς ή κάποιος δικός μας στην άλλη πλευρά και να αναζητάμε με αγωνία δότη.

(Β.Ε., δωρήτρια μοσχεύματος)


2016-12-19-10-35-17

 
Το 2011 είχα δώσει δείγμα για δότης μυελού των οστών.

Το καλοκαίρι του 2016 με ειδοποίησαν από το

ΚΕΔΜΟΠ ότι βρέθηκα συμβατός με κάποιον που έχει λευχαιμία.
Πριν ακόμα μου εξηγήσουν την διαδικασία  
είχα αποφασίσει ότι θα βοηθήσω.
Η διαδικασία είναι ανώδυνη και οι γιατροί ήταν συνέχεια δίπλα μου.
Είναι φοβερό όταν σκέφτεσαι ότι με δύο τσιμπήματα σώζεις μια ζωή.
 

(Κ.Ε., δωρητής  μοσχεύματος)


Syllogi-Moshevmatos_14osDotis“Αγαπητοί φίλοι, θέλω να διαβάσετε αυτό που θα σας γράψω γιατί μας αφορά όλους!!! Είμαι εθελοντής αιμοδότης από το 2002 και το 2012 έδωσα δείγμα για δότης μυελού των οστών!!! Πριν από λίγο καιρό με ειδοποίησαν ότι είμαι συμβατός δότης με κάποιον που είχε λευχαιμία και η ζωή του κρεμόταν κυριολεκτικά από τα χέρια μου. Χωρίς καν να το σκεφτώ δέχτηκα να τον βοηθήσω κι έτσι κι έγινε. Προχθές, ημέρα Δευτέρα, δώρισα και ο άνθρωπος ήδη μεταμοσχεύθηκε. Αυτό που θέλω κυρίως να σας πω είναι να μην φοβάστε τις βελόνες γιατί δεν είναι παρά μόνο ένα τσίμπημα και να σας παροτρύνω να γίνετε και εσείς εθελοντές, γιατί που ξέρετε… Ο αριθμός να βρεθεί κάποιος συμβατός δότης είναι 1 στα 25,000,000!!! Όπως ήμουν κι εγώ γι’ αυτόν τον άνθρωπο!!! Ο φόβος είναι στο μυαλό σας!!! Γι’ αυτό μην το σκέφτεστε καθόλου, σίγουρα κάποιος κρέμεται και από τα δικά σας χέρια!!!”

(Δ.Φ.,

 

 


 sillogi_2“Με κάλεσαν από το ΚΕΔΜΟΠ για να με ενημερώσουν ότι βρέθηκα συμβατή στις χαμηλές αναλύσεις αίματος με κάποιον άνθρωπο που είχε λευχαιμία. Σοκαρίστηκα! Δεν το περίμενα έπειτα από τόσα χρόνια. Εκλαιγα και προσευχόμουν να είμαι συμβατή και στις υψηλές αναλύσεις για να γίνει καλά ο άνθρωπος […]. Ενιωσα ότι το σύμπαν μού έδωσε τη δυνατότητα να διορθώσω κάποια λάθη μου και να βοηθήσω με αυτόν τον τρόπο τον εαυτό μου και τους άλλους. Εδωσα ένα δώρο και πήρα ένα. Οταν δίνεις, εισπράττεις πολλά. Νιώθεις ότι βάζεις ένα λιθαράκι στον κόσμο. Δίνεις και παίρνεις ζωή. Σου κάνει καλό, σε ισορροπεί, αρχίζεις να αγαπάς τον εαυτό σου αληθινά […]. Κανείς δεν ξέρει πότε θα του χτυπήσει το κακό την πόρτα. Σήμερα είμαστε καλά. Αύριο; Φαντάσου να έχει ένας δικός σου άνθρωπος σοβαρό πρόβλημα και να μην μπορείς να βρεις δότη. Τρελαίνεσαι ή όχι; Αν όμως οι δότες ήμασταν περισσότεροι, τα πράγματα δεν θα ήταν πιο εύκολα για όλους;”

(Α.Β., δωρήτρια μοσχεύματος)


DSC_2076

“Όταν έλαβα το τηλεφώνημα, ένιωσα την ίδια χαρά που είχα νιώσει όταν η σύζυγός μου μού ανακοίνωσε ότι ήταν έγκυος. Η διαδικασία ήταν απλή, ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες. Έδωσα λίγο από το χρόνο μου και σήμερα ένας άνθρωπος ζει χάρη στα κύτταρα που δώρισα. Δεν γνωρίζω ποιος είναι, αλλά ξέρω ότι οι άνθρωποι που τον αγαπούν αγωνιούσαν καθημερινά να βρεθεί ένας συμβατός δότης για να σωθεί. Και βρέθηκα εγώ.”

(Φ.Σ., δωρητής μοσχεύματος)


liakou2b“Μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε!!!!!! (Ν. Καζαντζάκης)

Προλαβαίνουμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.
Προλαβαίνουμε να κάνουμε τον εαυτό μας καλύτερο.
Προλαβαίνουμε να διορθώσουμε τυχόν λάθη μας.
Προλαβαίνουμε να γίνουμε Άνθρωποι !!!!!!!!!

Ποτέ δεν θα ξεχάσω εκείνο το πρωινό του Φεβρουαρίου 2015 που χτύπησε το τηλέφωνό μου και στη γραμμή ήταν ο Καθηγητής κ. Σπυριδωνίδης Αλέξανδρος από το ΠΓΝ Πατρών και με ενημέρωσε ότι βρέθηκα συμβατή με κάποιον συνάνθρωπό μας που νοσεί και είμαι η τελευταία του ελπίδα. Τρελάθηκα. Κλείσαμε και το μόνο που θυμάμαι ήταν ότι έκλαιγα ασταμάτητα επί ώρες. Πάντα έλεγα ότι η ζωή μου χρωστάει γιατί μου έχει στερήσει πάρα πολλά. Υπόσχομαι να μην το ξαναπώ ποτέ. Φυσικά και νιώθω πλέον ευλογημένη. Εννοείται πως χωρίς δεύτερη σκέψη δέχθηκα και μετά από κάποιες απαιτούμενες διαδικασίες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων. “

(Λ.Ε., δωρήτρια μοσχεύματος)


malliou2b

“Πριν από δύο χρόνια, περίπου, ενημερώθηκα από το ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» ότι ήμουν συμβατή με έναν ασθενή που χρειαζόταν μεταμόσχευση. Όταν ρωτήθηκα εάν επιθυμώ να δωρίσω, η απάντηση ήταν «εννοείται». Η συλλογή ήταν πολύ απλή και καθόλου επίπονη. Τοποθετήθηκε «πεταλούδα» στα δύο μου χέρια, όπως όταν δίνουμε αίμα, και ξεκίνησε η διαδικασία. Από τη μία φλέβα έπαιρναν το αίμα, το οποίο περνούσε από ένα μηχάνημα που φίλτραρε τα απαραίτητα κύτταρα και από την άλλη φλέβα το αίμα επέστρεφε σε εμένα. Το μόνο κουραστικό ήταν ότι διήρκεσε κάποιες ώρες. Νομίζω, όμως, ότι είναι αστείο να κάνουμε θέμα τις ώρες αυτές, μπροστά στην ευκαιρία να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη. Όταν η διαδικασία έφτασε στο τέλος της ήμουν λίγο κουρασμένη αλλά ταυτόχρονα ενθουσιασμένη και συγκινημένη για τη βοήθεια που προσέφερα σε έναν άγνωστο άνθρωπο. Γιατί αυτό είναι το νόημα της ύπαρξής μας. Να βοηθούμε, να προσφέρουμε, να είμαστε εκεί!!!”

(Μ.Κ., δωρήτρια μοσχεύματος)


image003«Όλη η διαδικασία θα μου μείνει αξέχαστη. Τη θεωρώ ορόσημο στη ζωή μου. Το ίδιο πιστεύω θα ισχύσει και για όλους τους συναδέλφους που θα έχουν την τύχη να είναι συμβατοί με κάποιον ασθενή και θα κληθούν να βοηθήσουν να σωθεί η ζωή του».

Πριν από μερικά χρόνια άνθρωπος του Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών, με πρωτοβουλία της Εταιρίας μας, είχε έρθει στο εργοστάσιο στο Δρέπανο για να μας ενημερώσει σχετικά με τη διαδικασία της δωρεάς μυελού των οστών. Τότε εγώ και άλλοι συνάδελφοι είχαμε δώσει δείγμα αίματος ώστε να καταχωρηθούμε ως εθελοντές. Η Εταιρία είχε καλύψει τα έξοδα της συλλογής και επεξεργασίας των δειγμάτων. Τον Φεβρουάριο του 2013 επικοινώνησε μαζί μου ο κ. Σπυριδωνίδης, υπεύθυνος γιατρός του ΚΕΔΜΟΠ, και με ενημέρωσε ότι είμαι 100% συμβατός με έναν ασθενή που πάσχει από λευχαιμία και η μεταμόσχευση ήταν η τελευταία του ευκαιρία. Προφανώς δέχτηκα να είμαι εθελοντής δωρητής. Το ΚΕΔΜΟΠ με ενημέρωσε για την όλη διαδικασία και έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις αρχές του Απριλίου με τη συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων. Κράτησε τρεις ώρες και ήταν ανώδυνη. Η όλη ταλαιπωρία είναι πολύ μικρή, ιδιαίτερα αν τη συγκρίνουμε με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πιστεύω πως έχω το θλιβερό προνόμιο να είμαι ο ένας από τους μόλις πέντε Έλληνες εθελοντές μυελού των οστών, κάτι που δείχνει τη χαμηλή ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας σε τέτοια θέματα.»

(Π.Δ., δωρητής μυελού των οστών)