Εθελοντής δότης που “Χάρισε Ζωή” τιμάται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

metamosxeuseis

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απένειμε την Παρασκευή 26 Ιουνίου, τιμητικούς επαίνους στον εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών της δεξαμενής του ΚΕΔΜΟΠ – Χάρισε Ζωή, Δημήτρη Μανιφάβα, ο οποίος δώρισε πολύτιμο μόσχευμα σε έναν ασθενή με λευχαιμία,  στον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας για τη δράση του στον τομέα της Δωρεάς Οργάνων, καθώς και σε δύο οικογένειες οι οποίες δώρισαν τα όργανα των παιδιών τους. Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με το νέο Προεδρείο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, το παρών έδωσαν ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Πατήρ Αδαμάντιος Αυγουστίδης (Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής).

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

“Η ζωή είναι δώρο Θεού. Και συγκεκριμένα χάρισμα, που επιτρέπει στον, εξ ορισμού, πρόσκαιρο Άνθρωπο να ολοκληρώσει την επί γης πορεία του αξιοπρεπώς, κινούμενος μεταξύ των ακραίων ορίων της φθοράς και της αιωνιότητας. Υπ’ αυτή την λογική η δωρεά οργάνων δεν είναι απλώς ένα δείγμα «περισσεύματος ψυχής». Είναι, κυριολεκτικώς, καθήκον του Ανθρώπου κατά τον προορισμό του. Και για να γίνω σαφέστερος: Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (κεφάλαιο 10), ο Χριστός απευθύνεται στους Μαθητές του λέγοντας: «Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε». Πέραν όμως της χριστιανικής διδασκαλίας, το αντίδωρο ζωής μεσ’ από την δωρεά οργάνων ταιριάζει, απολύτως, με την αντίληψη αλληλεγγύης που μπορεί και πρέπει ν’ αποτελέσει το καθοριστικό αντίβαρο στην σύγχρονη ανθρωπιστική κρίση, ιδίως στον χειμαζόμενο Τόπο μας. Μια αντίληψη αλληλεγγύης που πρέπει, οπωσδήποτε, να εμπεδωθεί επιτέλους και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αυτή είναι η βασική αρχή, πάνω στην οποία θεμελίωσαν οι ιδρυτές της το όλο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Σε τελική ανάλυση η δωρεά οργάνων είναι χρέος μας, το οποίο οφείλουμε να εκπληρώσουμε όλοι μας, αρχής γενομένης από εμένα. Αυτός είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ. Ένας λόγος που συμπυκνώνεται στην αδήριτη κατηγορική επιταγή: Ας δώσουμε, πρώτοι εμείς, το στίγμα και το παράδειγμα.”

Ο Πατήρ Αδαμάντιος Αυγουστίδης, από την πλευρά του, δήλωσε:

“Μαζί με τις ευχές και την ευλογία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, θα ήθελα να σας μεταφέρω τα θερμά συγχαρητήρια, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γι αυτήν την πολύ σημαντική εκδήλωση υπέρ του δώρου της ζωής, τις ευχές, την ευλογία, το συγχαρητήρια και την έκφραση της ευγνωμοσύνης προς τους συγγενείς των δοτών οργάνων, για τη θυσιαστική τους αγάπη και βεβαίως, τον έπαινο προς τους ιατρούς που αγωνίζονται υπέρ του δώρου της ζωής, με τη διαβεβαίωση ότι εφόσον τηρείται η επιστημονική δεοντολογία και διασώζεται ο σεβασμός στο ανθρώπινο πρόσωπο, είτε στη ζωή είτε στο θάνατο, θα είμαστε αρωγοί και αμέριστοι συμπαραστάτες στον αγώνα τους.”

 Ενώ ο Υπουργός Υγείας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Απέναντι σε μια εποχή του υπερτροφικού εγώ – που μας βυθίζει στα ιδεολογικά του παραισθησιογόνα και μας φυλακίζει στο σύμπαν των δικών του ψευδαισθήσεων-  που επιβάλλει την λογική του αρτημελιακού ρατσισμού, να πάρουμε δηλαδή ολόκληρο το σώμα μας ακόμα και στην επόμενη πορεία της ζωής μας, η επιλογή της δωρεάς οργάνων σώματος είναι μια μορφή αντίστασης του «Εμείς» στο «εγώ». Το Πανανθρώπινο «Εμείς», που αναδεικνύει την αξία και την αυταξία της ζωής και δίνει ένα διαφορετικό περιεχόμενο στις σχέσεις των ανθρώπων. Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία της Προεδρίας της Δημοκρατίας θα συστρατευτεί στη νέα προσπάθεια που επιχειρούμε, να κάνουμε την κοινωνία πιο αλληλέγγυα. Να δώσουμε ένα άλλο ποιοτικό περιεχόμενο στη ζωή εκείνων των ανθρώπων που έχουν ανάγκη τη δωρεά οργάνων σώματος. Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς, τους συγγενείς, όλους εκείνους τους ανθρώπους που συμβάλλουν καθώς και τη νέα διοίκηση και τους εργαζόμενους του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Πιστεύω ότι και άλλοι άνθρωποι και από τον χώρο της τέχνης, θα συνεχίσουν τη σημερινή πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα αλληλεγγύης –πραγματικής αλληλεγγύης- και ανθρωπιάς σε μια εποχή που η μοναξιά σκοτώνει την ψυχή των ανθρώπων.”

[Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας]