Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

ΣΕΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ διοργανώνει εκδήλωση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου

24 Φεβρουαρίου @ 12:00 - 14:00

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Καρδίτσας , διοργανώνει εκδήλωση  το Σάββατο 24-2-2024 & ώρα 12.00 π.μ στα γραφεία του συλλόγου Λ.Σακελλαρίου 16,   με σκοπό την σωστή ενημέρωση και την εγγραφή νέων εθελοντών μυελού των οστών στον χώρο του.(Λ.Σακελλαρίου-16 ) , λαμβάνοντας δείγμα σιέλου.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου έχει καθιερωθεί η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά και αναγνώρισης των δυσκολιών των παιδιών και των οικογενειών τους που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπολογίζεται ότι 400.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 0-19 ετών διαγιγνώσκονται με κάποια μορφή καρκίνου ετησίως.

Αναφορικά  με στοιχεία που παραθέτει η παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας αυτής , κάθε δύο λεπτά ένα παιδί γύρω μας διαγιγνώσκεται με καρκίνο.  Πριν γίνουν 20 ετών, 1 στα 260 παιδιά και έφηβοι θα έχουν καρκίνο. Στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται κάθε χρονιά περίπου 15.000 καρκίνοι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, και αντίστοιχος αριθμός είναι και στις ΗΠΑ.

Η πρόγνωση των νεοπλασματικών νοσημάτων στα παιδιά έχει βελτιωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, η δε επιβίωση των παιδιών με καρκίνο τόσο στη Δυτική Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχει αυξηθεί πολύ. Παρόλα  αυτά ο παιδικός καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτων μετά τα ατυχήματα. Στη χώρα μας η επιβίωση παιδιών με όλους τους τύπους καρκίνου φθάνει το 65-75% ( το ίδιο με Δυτική Ευρώπη και Αμερική), ενώ για ορισμένους όπως η λεμφοβλαστική λευχαιμία ξεπερνάει το 80%.

Στην πρόοδο αυτή και στη χώρα μας συνέβαλαν κυρίως η αντιμετώπισή τους από ομάδα ειδικών παιδιάτρων (Αιματολόγων – Ογκολόγων), η νοσηλεία τους σε ειδικά κέντρα με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και η χρήση καθιερωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Επίσης, η αυξητική  συμμετοχή –ενεργοποίηση  νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών  συνέλαβε θετικά στην όλη αυτή προσπάθεια που συντελείτε.

 

 

 

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
24 Φεβρουαρίου
Ώρα:
12:00 - 14:00
Κατηγορία Εκδήλωση:

Χώρος Διεξαγωγής

Γραφεία ΣΕΑ Καρδίτσας
Λ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ 16
ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 43100 Ελλάδα
+ Χάρτης Google